Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Το Facebook κατεβάζει Pages που προσέλκυσαν Likes με περίεργο τρόπο

Το Facebook προσπαθεί διαρκώς το τελευταίο διάστημα να βρει τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του.


Μερικοί από αυτούς που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες όσον αφορά τα pages, είναι είτε τα «promoted posts» μέσω των οποίων πετυχαίνει κανείς το post να φτάσει στα μάτια περισσότερων fans και φίλων τους στην κεντρική σελίδα του social network, είτε η διαφήμιση των pages με κάποια στάνταρ ποσά καθημερινά που προτείνει το Facebook στους διαχειριστές ενός Page ανάλογα με το πόσα likes θέλουν να προσελκύσουν.

Όλα καλά μέχρι εδώ ή μάλλον μέχρι τη στιγμή που το Facebook αποφάσισε να «ελέγξει» λιγάκι τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν likes διάφορα πολύ δημοφιλή pages.

Γιατί σου λέει «πώς έφτασε ο άλλος τη σελίδα του να έχει πάνω από 100 χιλιάδες likes χωρίς να έχει δαπανήσει ούτε 1 δολάρια σε διαφήμιση»;

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά facebook pages που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν έχουν φτιαχτεί δηλαδή για την προώθηση κάποιου brand, κάποιου καλλιτέχνη ή κάποιου website, αλλά οι διαχειριστές τους ποστάρουν διάφορα πραγματάκια πολλές φορές μέσα στην ημέρα, μεταξύ των οποίων διάφορες εικόνες χιουμοριστικές ή άλλου είδους που συγκεντρώνουν αρκετά likes από τους χρήστες.

Τα pages αυτά μπορεί να έδιναν την εντύπωση ότι δεν είχαν φτιαχτεί για να προωθηθούν συγκεκριμένα websites/blogs μέσα από αυτά, ωστόσο αν τα παρακολουθούσε κανείς για μερικές μέρες εύκολα καταλάβαινε ότι μέσα στα αστεία ποστάκια με φωτογραφίες και ανεκδοτάκια κλπ, ανέβαιναν και posts από websites/blogs τα οποία μετά από 10-20 λεπτά διαγράφονταν, αφού είχαν «στείλει» αρκετό κόσμο στο εκάστοτε website/blog.

Πάμε τώρα στο hot σημείο αυτού εδώ του post:

Πώς αυτά τα pages είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν πάνω από 100.000 likes;

Η απάντηση είναι πώς αυτό το έκαναν όχι και με ιδιαίτερα «νόμιμο» τρόπο όσον αφορά το Facebook, οι διαχειριστές κάποιων συγκεκριμένων pages χρησιμοποιούσαν διάφορα apps μέσω των οποίων οι χρήστες έκαναν like από το ένα page στο άλλο ή έκαναν like σε παραπάνω από 1-2 pages σχεδόν ταυτόχρονα.

Πριν από 10-15 μέρες λοιπόν έφτασε και στα δικά μας αυτιά εδώ στο xblog.gr ότι επίκειται έλεγχος από το Facebook σε αρκετά ελληνικά Pages, για να διαπιστωθεί πώς κάποια μεγάλα Pages συγκέντρωσαν τόσο μεγάλο αριθμό likes.

Ο έλεγχος πράγματι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και το Facebook προχώρησε στο «κατέβασμα» περίπου δέκα τέτοιων ελληνικών pages!

Και όταν λέμε «κατέβασμα» εννοούμε ότι συγκεκριμένα facebook pages κατέβηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση από το Facebook προς τους Admin αυτών των σελίδων, απλά μπήκαν ένα πρωί και το Facebook Page τους είχε εξαφανιστεί.

Σε μία μόνο περίπτωση ο διαχειριστής τη «γλίτωσε» σχετικά φθηνά, όπου το Facebook απενεργοποίησε (disable) το like button του page για ένα μήνα, διάστημα κατά το οποίο όμως ο διαχειριστής θα μπορεί να «τρέχει» κανονικά το page του, να ανεβάζει posts κλπ.

Κάποια από τα ιδιαίτερα δημοφιλή ελληνικά Facebook Pages που «κατέβηκαν» είναι τα εξής:

ΟΔοΟΣ ΒΑρεμΑρΑΣ η δικια μ
Inbox (1) με κανει χαρούμενο
Γατούλααα;;
Gagnam style Greece
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω pages είχαν από 100 έως 180 χιλιάδες likes το καθένα!

Γι΄αυτό προσοχή όσοι διαχειρίζεστε facebook pages στο πώς προσελκύετε likes και χρήστες, φροντίστε να μην το κάνετε με πολύ κραυγαλέο – «παράνομο» τρόπο, αφού το Facebook δεν αστειεύεται, κατεβάζει τέτοιες σελίδες χωρίς καμία προειδοποίηση και η όποια δουλειά είχατε ρίξει σε τέτοια περίπτωση πάει χαμένη.

πηγή: xblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: