Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Να ποιος είναι ο "Καπετάνιος"

«Ξύπνησαν μνήμες». Μια πρόταση που δεν έλειπε από κανένα κείμενο που αφορούσε την επίσκεψη του Γιώργου Βαρδινογιάννη στα δημοσιογραφικά. H Αστυλογία με την βοήθεια του gazzetta σας παρουσιάζει την πορεία του "κ. " Βαρδινογιάννη και τα δημοκρατικά του σκηνικά από τα παλιά μέχρι σήμερα.




1. Η διάλυση και η ΠΑΛΕΦΙΠ!


Η δυναμική είσοδος του Γιώργου Βαρδινογιάννη στο ποδόσφαιρο επισφραγίστηκε μόλις λίγους μήνες μετά την αγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε μια εποχή που ο χουλιγκανισμός άρχισε να κάνει ολοένα και εντονότερη την εμφάνισή του στη χώρα μας, ο «καπετάνιος» αποφάσισε να διαλύσει τους συνδέσμους και να ιδρύσει την Πανελλήνια Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού (ΠΑΛΕΦΙΠ). Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσε να βγάλει από τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού και τη Λεωφόρο τη διαβόητη ΝΟΠΟ, που μεταφραζόταν σε «Ναζιστική οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών». 


Ήταν ξεκάθαρος εξαρχής για τη θέση του απέναντι στον κόσμο της ομάδας του και στη συμπεριφορά που θα έπρεπε να επιδεικνύουν προς το πρόσωπό του. «Όταν κάνω λάθη μπορεί να με βρίζει όποιος θέλει, αλλά αν βρίσει κάποιος την οικογένειά μου, θα τον σκοτώσω».


2. Το παρατσούκλι «Ρίνγκο»!


Βαφτίστηκε «καπετάνιος» από την τόλμη του να σπάσει στη δεκαετία του ’60 το εμπάργκο στη Ροδεσία ενώ ο πόλεμος μαινόταν. Ένα παρατσούκλι που τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή και αποτελεί τίτλο τιμής. Εν αντιθέσει με το «Ρίνγκο», το οποίο προέκυψε στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, όταν και για πρώτη φορά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης εθεάθη να οπλοφορεί. Το 1983 είχε καταγραφεί το παρακάτω περιστατικό, όπως το έχει αφηγηθεί ο ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, Μανώλης Σαριδάκης. 


«Κάθε Παρασκευή, το 1983, ο Γιάτσεκ Γκμοχ έδινε συνέντευξη στο μικρό γραφειάκι του "γέρικου γηπέδου" και ο πρόεδρος ερχόταν συχνά για κουβεντούλα με τους δημοσιογράφους. Εκείνη τη φορά έβρεχε. Όταν τελείωσε η συνέντευξη, βγήκαμε όλοι έξω στο δρόμο και ξαφνικά το πιστόλι του "καπετάνιου" έπεσε και γλίστρησε κάτω από ένα αυτοκίνητο. Μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε, ένας δημοσιογράφος έπεσε μπρούμυτα στη βρεγμένη άσφαλτο, μπήκε ο μισός κάτω από το αυτοκίνητο λες και θ' άλλαζε λάδια και πιάνοντας το πιστόλι απ' τη λαβή σαν να κρατούσε ψάρι από την ουρά, είπε στον Βαρδινογιάννη: Κύριε Πρόεδρε, ιδού το πιστόλι σας!»!


3. Η ρώσικη ρουλέτα!


Μία από τις ιστορίες που ισορροπούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, αφορά τη σχέση που είχε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με τον Γιάτσεκ Γκμοχ την εποχή που ο Πολωνός είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Πρασίνων. Λέγεται, λοιπόν, πως κάθε Παρασκευή ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε σύσκεψη με τον Γκμοχ στο γραφείο του «καπετάνιου» στην οδό Αρματολών και Κλεφτών. Από τη μία πλευρά καθόταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, από την άλλη ο Γιάτσεκ Γκμοχ και ενδιάμεσα το όπλο. Οι δυο τους έπαιζαν μια άτυπη ρώσικη ρουλέτα, με το σκηνικό να εναλλάσσεται ως εξής: 


Έβγαζε το σιδερικό ο «καπετάνιος», το ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι με την κάννη γυρισμένη προς τον Γκμοχ: «Πώς παίζει η ομάδα την Κυριακή;», «No 1 ο Λαφτσής», απαντούσε ο Γιάτσεκ και γύριζε την κάννη προς τον Πρόεδρο. «No 2;» ρωτούσε πάλι ο Βαρδινογιάννης, ξαναγυρίζοντας το πιστόλι προς την πλευρά του Γιάτσεκ, και συνεχιζόταν αυτή η άτυπη ρώσικη ρουλέτα μέχρι να συμπληρωθεί η ενδεκάδα. 


4. Ευρωπαϊκό πιστόλι!


Το πιστόλι έμοιαζε πλέον με σήμα κατατεθέν στην Ελλάδα και επεκτάθηκε εκτός συνόρων. Στις 2 Οκτωβρίου του 1985, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Τορίνο στον επαναληπτικό του 2-1 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας έληξε 1-1 με το Τριφύλλι να έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Μισέλ Βοτρό. Οι Ιταλοί μετά το ματς υποστήριξαν πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μπήκε στη φυσούνα ανενόχλητος, ήθελε να πυροβολήσει τον ρέφερι και συγκρατήθηκε από την προσωπική του ασφάλεια, ενώ στην Ελλάδα διέψευδαν κατηγορηματικά τα σενάρια. 


Η UEFA ήταν εκείνη που επιλήφθηκε του ζητήματος κατόπιν καταγγελίας του διαιτητή και σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» στις 12 Οκτωβρίου του 1985 τιμώρησε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 6.500.000 στον Παναθηναϊκό. Μετά την έφεση η ποινή μειώθηκε, αλλά η ιστορία δεν ξεχάστηκε. 


5. «Καθαρίζω εγώ»!


Μία από τις μεγάλες διαιτητικές στιγμές στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μια ιστορία που δεν έχει φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου. Στο Ολυμπιακό Στάδιο διεξάγεται ο προημιτελικός αγώνας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και το ξέσπασμα έρχεται όταν ο διαιτητής Κουκούλας σφυρίζει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 93’. Δέχεται μαζική επίθεση των οπαδών του Παναθηναϊκού και γλιτώνει τα χειρότερα με παρέμβαση του Γιώργου Βαρδινογιάννη που λέει στο εξαγριωμένο πλήθος «καθαρίζω εγώ». 


6. Το σκαρφάλωμα στα κάγκελα!


Από τον Απρίλιο του 1992, περνάμε στο Νοέμβριο του ίδιου έτους. Στις 14 Νοεμβρίου ο Παναθηναϊκός παίζει στη Λεωφόρο με την Κόρινθο, όταν τα συνθήματα εναντίον του Γιώργου Βαρδινογιάννη θα τον κάνουν έξω φρενών. Αρχικά, τράβηξε το όπλο και μετά το έβαλε στη θέση του, ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Έφτασε να σκαρφαλώσει στα κάγκελα που χώριζαν τη «Θύρα 13» από τους επισήμους, προκειμένου να βρει τον οπαδό που του είχε πετάξει το μπουκάλι. 


Την επόμενη μέρα προσπάθησε να απολογηθεί για το περιστατικό δηλώνοντας: «Όταν ακούω να βρίζουν εμένα ή την οικογένειά μου, χάνω το μυαλό μου! Εκείνη τη στιγμή, δεν είμαι πρόεδρος, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο. Είμαι ένας άνθρωπος που τον προσβάλλουν βάναυσα και θέλω να υπερασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου». 


7. Ο… κακομοίρης Ζουμπούλ’!


19 Απριλίου του 1995… Ο αλησμόνητος τελικός ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ένας από τους πλέον επεισοδιακούς, αν όχι ο πιο επεισοδιακός που έγινε ποτέ. Φασαρίες στο γήπεδο, συμπλοκές στις κερκίδες, κυνηγητό στα αποδυτήρια, ξύλο λίγες μέρες μετά το τέλος του αγώνα. Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κατευθύνεται προς τα αποδυτήρια την ίδια στιγμή με τις αστυνομικές δυνάμεις, τις δύο ομάδες και τους διαιτητές. 


Η κάμερα τον «συλλαμβάνει» τη στιγμή που εκνευρισμένος επιτίθεται σε αστυνομικό φωνάζοντάς του να μην τον σπρώξει ξανά και όντας έτοιμος να τον αρπάξει. Απομακρύνεται από τους υπόλοιπους αστυνομικούς, με τον ταξίαρχο και γυρίζει προς τον συνάδελφό του να του λέει «σώπα ζουμπούλ’!!!». Το χαρακτηριστικό βίντεο μπορείτε να το δείτε πιο κάτω. 


8. «Θα σε τελειώσω»!


Φτάνουμε στον Μάιο του 1999. Ο Παναθηναϊκός μάχεται για τη δεύτερη θέση με την ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να είναι σίγουρος πρωταθλητής. Υποδέχεται την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ στις 2 του μήνα και θα κερδίσει σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι με 2-1. Η ακριτική ομάδα θα διαμαρτυρηθεί έντονα για τη διαιτησία της αναμέτρησης, το πέναλτι που δόθηκε στο φινάλε του αγώνα, αλλά και τα οφσάιντ που σφυρίχτηκαν εις βάρος της. Οι Πράσινοι θα διαμαρτύρονται για την επιλεκτική αντίδραση των παικτών της Ξάνθης και το... μάρμαρο θα πληρώσει ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος είχε σκοράρει στο 44’ και είχε χειρονομήσει προς την εξέδρα.  


«Έκανες μια απαράδεκτη χειρονομία. Δεν σου επιτρέπω. Δεν σου επιτρέπω, κατάλαβες; Θα τελειώσεις σαν ποδοσφαιριστής. Θα σε εξαφανίσω από το ποδόσφαιρο», φέρεται να του είπε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στα αποδυτήρια. 


9. Ο καβγάς με τον Μελισσανίδη!


Μια εβδομάδα αργότερα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έμπλεκε και πάλι. Μόνο που αυτή τη φορά έμοιαζε ως ο πυροσβέστης που προσπάθησε να γλιτώσει τα χειρότερα. Τα επεισόδια που γίνονταν στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο επεκτάθηκαν και στην εξέδρα των επισήμων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, άνθρωποι του Δημήτρη Μελισσανίδη έβαλλαν κατά δικαίων και αδίκων. Ο Ιάκωβος Μελισσανίδης χτύπησε άθελά του τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και για περίπου δεκαπέντε λεπτά επικρατούσε χάος, μέσα στο οποίο χτυπήθηκε ο Μίμης Δομάζος. 


Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μίλησε με τον Στράτο Γιδόπουλο μετά το ματς και του διεμήνυσε… «Ο Μελισσανίδης είδε πολύ μεγάλη τη σκιά του. Να του πεις ότι από εδώ και πέρα πρέπει να προσέχει. Βάζει τους μπράβους του να δέρνουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Εγώ αυτά δεν τα σηκώνω. Δεν καταλαβαίνω από αυτά τα κόλπα και θα με βρει μπροστά του».


10. Το προτελευταίο… χτύπημα!


Έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από την προηγούμενη φορά που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φάνηκε να χάνει τον έλεγχο και να επιστρέφει στον οξύθυμο εαυτό του. Τον περασμένο Ιούλιο στο Ρέθυμνο, μια μερίδα φίλων του Παναθηναϊκού θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τη διοικητική κατάσταση στο Τριφύλλι κι επέλεξε τα Βαρδινογιάννεια για να το πράξει. Περίπου εξήντα φίλοι των Πρασίνων βρέθηκαν στο Στάδιο και σήκωσαν πανό με περιεχόμενο «Τζίγκερ, πούλα την ΠΑΕ». Η πρώτη κίνηση ήταν να εμφανιστούν αστυνομικοί και να σκίσουν το πανό στην προσπάθειά τους να το κατεβάσουν. 


Εν συνεχεία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ζήτησε να μιλήσει με τρεις αντιπροσώπους των οπαδών που βρέθηκαν στο γήπεδο και ο φερόμενος ως «παθών» κατήγγειλε πως ο πρώην πρόεδρος του Τριφυλλιού επιχείρησε να τον κλοτσήσει στα γεννητικά όργανα. Η αστυνομία συνέλαβε τους οπαδούς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το ίδιο βράδυ.


επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: