Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

H αγανάκτηση ως μέσο της Ελευθερίας

Δεν ξέρω αν αυτό που γίνεται τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια ,δεν ξέρω αν προσπαθούν να φιμώσουν με λασπολογίες και υπεκφυγές και αυτή ακόμα την αυθόρμητη πρωτοβουλία, δεν ξέρω αν θα ζούμε σε λίγο σε ένα κράτος που θα ξαναπεί το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ,αυτό που γνωρίζω και αισθάνομαι είναι ότι σε περιόδους που οι κοινωνίες φτάνουν στο ζενίθ της αποτελμάτωσης τους, που διέρχονται τέτοιες περιόδους κρίσης, οικονομικής και ηθικής, τα επιμέρους μέρη της βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν, να συνεννοούνταν, να αγωνίζονται τόσο συνεκτικά και αδιάσπαστα, όπως ταιριάζει στον ορισμό της λέξης” επανάσταση”, κάποια εννοιολογικά στοιχεία της οποίας διακρίνονται καθαρά στην κίνηση αυτή των αγανακτισμένων.
Οι κυβερνώντες προχώρησαν σε ένα είδους πραξικόπημα, υπογράφοντας το λεγόμενο μνημόνιο, εκχωρώντας πάσα είδους εθνική κυριαρχία στους δανειστές, αποφασίζοντας για το πώς και αν θα ζούμε .Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ζούσαμε σε μία χώρα που δεν είχε Σύνταγμα, που δεν όριζε ότι «Η εξουσία πηγάζει και ασκείται χάρη του Λαού». Το παραμυθάκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε όλα τα στοιχεία μια εντυπωσιακής διαφήμισης , όπου το διαφημιζόμενο προϊόν ήταν απλά «ιμιτασιόν». Μας έμαθε να καταργούμε τις εγχώριες αγορές μας, να επενδύουμε αλλού, να παίρνουμε επιδοτήσεις, να γινόμαστε επιχειρηματίες από το πουθενά, να εφαρμόζουμε τους νόμους των ανομιμοποίητων οργάνων της, να ζούμε σαν «Ευρωπαίοι Πολίτες». Απαλλοτριώνοντας τα πάντα ,δημόσια περιουσία, εθνική κυριαρχία, σεβασμό προς την ιστορία μας ,καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια να αναιρέσουμε την ελευθερία μας. Και Δημοκρατία χωρίς Ελευθερία δεν νοείται!!Ζούμε διαρκώς υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης καταστροφής μας..Άραγε υπάρχει προοπτική να καταστραφούμε περισσότερο? Δεν έχουμε καν Κυβέρνηση, η Βουλή είναι πια εκτελεστικό όργανο του εποπτικού αυτού μηχανισμού , του ΔΝΤ, το οποίο δεν ανήκει καν στη Ε.Ε!Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία τώρα γράφει ιστορία με ανάποδη φορά, δείχνει τον τρόπο της ήπιας και ύπουλης εξαθλίωσης των φιλελευθέρων ιδεών που δίδαξαν κάποτε αυτοί που λέγονται προγονοί μας.
Ένα κράτος που συνοψίζεται στη λέξη «αδικία», που θέλει να το «λαδώνεις», να το διαφθείρεις, που μια ζωή κυβερνούνταν από σκοπούς και ποτέ από ιδέες, που έμαθε στους πολίτες να είναι «χαβαλέ», είχε άραγε νομοτελειακά καμία άλλου είδους εξέλιξη?
Προς τον ωχαδερφισμό , βέβαια, σκληρή προσπάθεια κατέβαλλαν και τα ΜΜΕ.Οι ειδήσεις πάντα απευθυνόταν σε «πρόβατα» ποτέ σε ανθρώπους με κρίση, τα σχολεία ήταν διαμορφωμένα έτσι ώστε να μας παρέχουν τόση μόρφωση όση χρειάζεται για να κάτσεις σε αυτή τη πολυπόθητη καρέκλα του Δημόσιου Υπαλλήλου ποτέ για να μας προσφέρουν γνώση και πνεύμα.
Μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι, τόσο «αυτοί» όσο και «εμείς». Αυτό είναι γνωστό και μη αμφισβητήσιμο. Βέβαια οι επονομαζόμενοι δανειστές μας, που ειρωνεύονται και χλευάζουν, που έχουν το ύφος του κατακτητή, μπόρεσαν να προβλέψουν τα επιτόκια δανεισμού και να κάνουν χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των δανείων που φτάνουν το 2030.Αυτό που έβγαλαν από έξω είναι ότι αυτοί μπορεί να υπέγραψαν με δύο , τρείς , δεκατρείς εκπροσώπους του ελληνικού κράτους αλλά δεν υπολόγισαν ότι υπέγραφαν όρους που θα καθόριζαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ένα όριο ανοχής και αντοχής.
Και όχι δεν διεκδικείται αυτή τη στιγμή η οικονομική εξασφάλιση μας, αλλά η εκτίμηση στην νοημοσύνη μας, η ελευθερία μας, η Δημοκρατία, τα αυτονόητα δικαιώματα μας .Δεν είναι αργά, είναι απλά νωρίς για να καταλάβουν όλοι οι συμμέτοχοι αυτού του «εγκλήματος» πως οι αγανακτισμένοι δεν είναι απλά ένα ποσοστό που διαμαρτύρεται και κάποτε θα ησυχάσει, αλλά είναι εκείνοι χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να πάρουν καμία απόφαση, εκείνοι που ίσως θα κερδίσουν μια σελίδα στην μελλοντική ιστορία, το κοινό ένστικτο των λαών και των ανθρώπων που έχουν ακόμα τη δύναμη να γίνονται σχεδόν μαγικά μια «ιδέα» για να διεκδικήσουν το αυτονόητο «ιδεατό», ένα μέλλον ελεύθερο, μία χώρα που να σέβεται τον εαυτό της και τον αυτοπροσδιορισμό της…
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
Α.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: