Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Λευτεριά στις παραλίες!


Το καλοκαίρι έφτασε λοιπόν, ο υδράργυρος έχει ανέβει στα ύψη και όπως σκεφτόμαστε όλοι τι καλύτερο από μια βουτιά σε κάποια παραλία. Βέβαια πριν ξεκινήσουμε να πάμε για μπάνιο πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι...Αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο και...λεφτά. Τα τελευταία χρειάζονται όταν θελήσουμε να δροσιστούμε σε μία από τις πολλές καταπατημένες από διάφορους επιτήδιους παραλίες. Διότι θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε είσοδο για να μπούμε (στην παραλία όχι σε κάποιο μαγαζί) και θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε την ξαπλώστρα και την ομπρέλα που είτε θέλουμε είτε όχι το παραλιακό ''μαγαζί'' θα μας προσφέρει. Επιτέλους όλη αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει νόμος στο ελληνικό Σύνταγμα που ορίζει πως ''ο αιγιαλός είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ χώρος ανοιχτός για ΟΛΟΥΣ τους πολιτες'' . Δεν γίνεται λοιπόν ετσιθελικά και με την ανοχή - και πολλές φορές τη συνδρομή του κράτους με διάφορες μίζες και κάνοντας τα στραβά μάτια - κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον δημόσιο χώρο της παραλίας προς όφελος τους.
Θα μου πείτε εδώ το ίδιο το κράτος καταπατά και έχει καταπατήσει στο παρελθόν πολλές φορές παραθαλάσσιους χώρους. Τρανό παράδειγμα είναι τα περίφημα Ολυμπιακά Έργα τα οποία εκτός ολών των άλλων παραμένουν αναξιοποίητα και στερούν τη θέα στη θάλασσα και την ελεύθερη παραλία κάποιων ''παραλιακών'' δήμων όπως π.χ. της Καλλιθέας.
Και όμως και εδώ υπάρχει λύση. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα κτίσματα τα οποία υπάρχουν κατά μήκος παραλιών πρέπει να κατεδαφίζονται χωρίς να αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης του κτίσματος. Με άλλα λόγια τα καθιστά παράνομα και δεν αξιώνει αποζημίωση στους ιδιοκτήτες διότι και αυτοί είναι παράνομοι. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση-σταθμός για την ελευθερία των παραλιών και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί μαζί της αφού ως χώρα μέλος της Ε.Ε. υποχρεούται να ακολουθήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Παλιότερα τα καλοκαίρια ο κόσμος πήγαινε για μπάνιο στο Φάληρο και στο Σκαραμαγκά. Τώρα πια λόγω της τσιμεντοποίησης και της βιομηχανοποίησης των πάντων αναζητά πιο μακρυνούς προορισμούς. Δεν έχουμε που δεν έχουμε πολλές παραλίες στην Αττική λοιπόν , βάζουμε και εισητήριο στις μισές από αυτές...Φτάνει πια!

Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: