Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Μάθε παιδί μου γράμματα»


«Μάθε παιδί μου γράμματα» ήταν παλαιότερα η συμβουλή των γονιών για να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, που λαμπροί επιστήμονες μένουν εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις αναζητούν το φθηνότερο δυνατό και «αναλώσιμο» εργατικό δυναμικό, η παραπάνω συμβουλή δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Περισσότερη αξία δείχνουν να έχουν παραινέσεις του τύπου «μάθε παιδί μου… facebook» που είναι ενδεικτικές της αξίας της κοινωνικής δικτύωσης και του γενικότερου δυναμισμού που πρέπει πλέον να επιδείξουν οι νέοι στην αναζήτηση εργασίας.


Άνθρωποι που ανήκουν στο χώρο των επιχειρήσεων και αντιλαμβάνονται τα αρνητικά μηνύματα της αγοράς, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, ωστόσο διαβλέπουν δυνατότητες απασχόλησης στους τομείς των σύγχρονων τεχνολογιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο χώρος της πληροφορικής είναι, άλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Κυριάκο Μαλλίνη, ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση.

«Λέμε συχνά στους νέους να στρέφονται όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα, στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη δυνατότητα χρήσης εφαρμογών λογισμικού από απόσταση (cloud computing), όπως για παράδειγμα το google ή το gmail. Βλέπουμε, μάλιστα, στην αγορά να δημιουργούνται πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνογνωσία και αποκτούν εξειδίκευση. Εφόσον τέτοιες προσπάθειες ενθαρρυνθούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί η πληροφορική να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης και ένα νέο εθνικό προϊόν» σημειώνει χαρακτηριστικά, με αφορμή ομιλία του απόψε σε ημερίδα που διοργανώνει στην Καστοριά το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για την αγορά εργασίας στις επιχειρήσεις.

Χρυσοί κανόνες για την εύρεση εργασίας στην πληροφορική

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες της πληροφορικής, περιγράφει τους «χρυσούς κανόνες» για την εύρεση εργασίας. Ο νέος επαγγελματίας της πληροφορικής πρέπει να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου του, αλλά να είναι και ευρύτερα ενημερωμένος.

Πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου και να είναι έτοιμος να αλλάξει κατεύθυνση και προσανατολισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Πρέπει να είναι συνεργάσιμος, ενθουσιώδης και δικτυωμένος σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να προβάλλει τον εαυτό του.


Πρέπει ακόμη να είναι τολμηρός και όταν δεν βρίσκει δουλειά να είναι έτοιμος να δοκιμάσει κάτι δικό του.

Για το λόγο αυτό οφείλει να εντοπίσει έναν συνεταίρο που να τον συμπληρώνει και να διαθέτει ένα μικρό κεφάλαιο. Άλλωστε, γι αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τόση αξία τα χρήματα, όσο οι ιδέες.

Πέραν, όμως, από όλα αυτά τα "πρέπει", όταν ρωτάται αν μπορεί να περιγράψει βασικούς κανόνες επιτυχίας, απαντά αφοπλιστικά:

«Κανόνες επιτυχίας δεν υπάρχουν. Οι δρόμοι που ακολουθούνται στην πληροφορική είναι δρόμοι που μπορεί κανείς να τους χαράξει μόνος του και να πετύχει ή να αποτύχει. Η εμπειρία, άλλωστε, στο χώρο έχει δείξει ότι έχουν πετύχει εκείνοι που χρησιμοποίησαν τους πιο ανορθόδοξους τρόπους».

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Μία ακόμη βασική κατεύθυνση που φαίνεται να αναπτύσσει δυναμισμό, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης, είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο Θανάσης Στουρνάρας είναι Διευθυντής Υπηρεσιών της cosmoONE, μιας εταιρείας που οργανώνει ηλεκτρονικές μειοδοτικές δημοπρασίες, ώστε εταιρείες κάθε είδους να μπορούν να προμηθεύονται αναλώσιμα και άλλα υλικά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Πελάτες της cosmoΟΝΕ είναι τράπεζες, που χρειάζονται χαρτί εκτύπωσης και μελανάκια, ξενοδοχεία που χρειάζονται σεντόνια και είδη καθαρισμού, εταιρείες τηλεπικοινωνιών που αγοράζουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμη και εστιατόρια που προμηθεύονται πρώτες ύλες.

Βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών προμηθειών είναι η ταχύτητα, καθώς δεν χρειάζεται να διαπραγματεύεται κάθε ενδιαφερόμενος με κάθε προμηθευτή ώστε να εξασφαλίσει χαμηλή τιμή αγοράς προϊόντων.

«Επειδή, λόγω κρίσης, υπάρχει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να μειώσουν τα κόστη τους, θεωρητικά υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσόντα που εκτιμώνται, σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τις διαδικασίες των προμηθειών, κάτι βέβαια που έρχεται και με την πείρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πρωτογενής αγροτική παραγωγή

Σταθερή, εξάλλου, αξία στη λίστα με τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου παραμένει η πρωτογενής παραγωγή, όπως τονίζει ο Πέτρος Τόσιος, Διευθυντής Πωλήσεων της VAENI, μιας εταιρείας που κατάφερε να εξασφαλίσει μία κολοσσιαία δεκαετή συμφωνία με την Κίνα, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, για την εξαγωγή τριών εκατομμυρίων φιαλών κρασιού ετησίως.

«Η τρέχουσα οικονομική κρίση δημιουργεί πολύ αρνητικά δεδομένα. Η οικονομική ρευστότητα έχει βαρύ αντίκτυπο στους εταίρους μας, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα άλλα κράτη. Η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά ακόμη και σε συμφωνίες όπως αυτή της VAENI καθώς προκαλούνται καθυστερήσεις. Αντίστοιχες είναι και οι δυσκολίες με την προώθηση των ροδακίνων της Ημαθίας στη ρωσική αγορά, ευελπιστούμε όμως ότι η πολιτική σταθεροποίηση στην Ελλάδα θα επιτρέψει και στον πρωτογενή τομέα να ανθήσει και να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει» σημειώνει.

Απευθυνόμενος στους νέους, τους συνιστά να μην επηρεάζονται από όσα ακούν γύρω τους και βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

«Το μόνο αισιόδοξο που υπάρχει σήμερα είναι το μυαλό, η μεθοδικότητα και η οργανωτικότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες σε δύσκολες στιγμές» λέει και προσθέτει: «Ένας νέος πρέπει να έχει θετική σκέψη, να πιστεύει στις δυνάμεις του και να ξέρει ότι δεν μπορεί να γίνει πλούσιος από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν, όμως, βαδίζει με αργά και σταθερά βήματα και αξίζει πραγματικά, κάπου θα καταλήξει».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: