Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επίθεση ξένων ΜΜΕ κατά των δηλώσεων Λαγκάρντ στη Guardian

«Απλοϊκή και χονδροειδή» χαρακτηρίζει τη δήλωση Λαγκάρντ ο γαλλικός τύπος, ενώ καταιγισμό μηνυμάτων εξακολουθεί να δέχεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία φιλοξένησε την επίμαχη συνέντευξη της επικεφαλής το ΔΝΤ. 

Τη γενική κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στο γαλλικό τύπο. Ακόμα και η συντηρητική Figaro ή η οικονομική L´ Expansion μιλούν για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της ενώ η Liberation θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».

Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη άμεση αντίδραση ήλθε από τη νεαρή εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ναζάτ Μπελκασέμ η οποία χαρακτήρισε τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ «απλοϊκή και χονδροειδή», χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «caricaturale».

«Θεωρώ», είπε, «ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Οργισμένη αντίδραση Μελανσόν

Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιό δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες», δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3, για να προσθέσει ότι «εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση της».

Την ίδια ώρα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη δήλωση αυτή. Mε εξέπληξε και τη θεωρώ επικίνδυνη» είπε ο γνωστός Μαρκ Τουατί στο οικονομικό κανάλι BFM. «Για την κρίση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί με μόνο 15 δις στην αρχή. Εάν η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σκόπιμα την δήλωση αυτή πριν από τις εκλογές, θεωρώ ότι είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να αποφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Μ. Τουατί.

Καταιγισμό μηνυμάτων εξακολουθεί να δέχεται και η βρετανική Γκάρντιαν εξ αιτίας των απαξιωτικών σχολίων της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες. Σήμερα, Δευτέρα, η Guardian με άρθρο του εκδότη της κατηγορεί την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσία.

«Η κα. Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως "εφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού" ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Β. Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω απο τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης».

Τι είναι αυτό που εξοργίζει;

«Η κ. Λαγκαρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπέυθυνη αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»

«Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους Νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του Ευρωμηχανισμού απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: