Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τρόποι για να βγει από τον «βούρκο»

Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν χαροποιεί τους υγιής σκεπτόμενους φιλάθλους αυτής της χώρας. Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τους παράγοντες, όμως όσο περνάει ο καιρός δεν βλέπουμε να κάνουν κάτι στοιχειώδες για να αλλάξουν τα πράγματα. Για να πούμε την αλήθεια, από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει όσον αφορά τα προβλήματα, που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία είναι τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά.

Το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες της Σουπερλίγκα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φτωχό και κακό. Η λύση θα μπορούσε να είναι η απόκτηση καλύτερων παιχτών. Αν εξαιρέσουμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό-φυσικά δεν μιλάμε για τα πολύ μεγάλα ονόματα, που ούτε καν σκέφτονται να έρθουν στο ελληνικό πρωτάθλημα-οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Η πιθανότερη αιτία του προβλήματος είναι η ανυπομονησία και η λάθος τακτική των ελληνικών ομάδων. Με τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα, οι ομάδες συνηθίζουν να διώχνουν κυρίως προπονητές, αλλά και παίκτες μερικές φορές. Μία ομάδα δεν χρειάζεται τους καλύτερους παίχτες για να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο. Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη είναι το χρόνο, τον οποίο δυστυχώς η πλειοψηφία των ομάδων δεν θέλει να διαθέσει, προκειμένου να «δέσει» και να αποκτήσει χημεία.

Ας περάσουμε όμως στα εξωαγωνιστικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι περισσότερα και ίσως σημαντικότερα. Όλες οι ομάδες θα έπρεπε να έχουν το δικό τους γήπεδο. Είναι πρωτοφανές, ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός αλλά και οι ομάδες μικρότερου βεληνεκούς, να μην έχουν το δικό τους σύγχρονο γήπεδο, κάτι το οποίο θα ανέβαζε σημαντικά το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί από επιχορηγήσεις του κράτους προς τις ελληνικές ομάδες ή με επενδύσεις από τους επιχειρηματίες των ομάδων. Όλοι γνωρίζουμε, πως ένα σύγχρονο γήπεδο κάνει ακόμα περισσότερους οπαδούς και φιλάθλους να επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα από κοντά. Το παράδειγμα της ομάδας της Λάρισας σε συνδυασμό με τον κ.Πηλαδάκη, η κατασκευή του νέου γηπέδου στο Θεσσαλικό κάμπο, είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν πολλές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, το ιδανικότερο θα ήταν να εξαλειφθεί μια και καλή η βία ανάμεσα στους οπαδούς, που πολλές φορές εκδηλώνεται και μέσα στον ίδιο τον αγωνιστικό χώρο, αφού αυτή η κατάσταση απομακρύνει τους φιλάθλους από τα γήπεδα. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρθεί διάφορα μέτρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως η απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών. Οι διοικήσεις των ομάδων πρέπει να προστατεύουν τον φίλαθλο κόσμο, που πάει στο γήπεδο, προσέχοντας πού διανέμει τα εισιτήρια και ζητώντας από την πολιτεία την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί το γνωστό σε όλους μας «στοίχημα», που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να θεωρείται πρόβλημα, αφού εάν κάποιος στοιχηματίσει σωστά στην έκβαση ενός παιχνιδιού, τότε κερδίζει χρήματα και επομένως, βγαίνει κερδισμένος. Τι γίνεται όμως όταν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου εμπλέκονται πίσω αυτό και ελέγχουν την εξέλιξη των παιχνιδιών για να επωφεληθούν οι ίδιοι
; Άλλωστε, έχουμε ακούσει να λέγονται πολλά για «στημένα» παιχνίδια και πληρωμένους διαιτητές. Ακόμα και να μην ισχύει κάτι τέτοιο ,που βέβαια δεν έχει αποδειχθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο στιγματίζεται και αυτομάτως εμπορευματοποιείται.

Αυτό που μπορούμε βγάλουμε ως συμπέρασμα, είναι ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ανεξαιρέτως, από τους παράγοντες και την πολιτεία μέχρι και τους απλούς φιλάθλους, για την εξυγίανση και την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

επιμέλεια: Στασινή Φύτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: