Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ο βιασμός του ποδοσφαίρου

Όταν πληροφορήθηκα για τις συλλήψεις όλων αυτών των «επιφανών» ανδρών, την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον δεκάδων άλλων...επίσης γνωστών τοις πάσι, αλλά και τον οργανωμένο τρόπο που μεθοδεύτηκαν τα ανωτέρω από τις διωκτικές αρχές, νόμισα για μια στιγμή ότι το ελληνικό κράτος μεταλλάχτηκε σε γερμανικό ή αγγλικό εν μία νυχτί.
Βέβαια, οι θιασώτες των θεωριών συνομωσίας έσπευσαν να αποδώσουν τις συλλήψεις στην ανάγκη της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εν όψει της ψηφίσεως του φορομπηχτικού «Μεσοπρόθεσμου». Αντίστοιχες απόψεις εκφράζουν και η πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού για ευνόητους λόγους.
Ίσως και να έχουν δίκιο. Ίσως να ίσχυσε εν προκειμένω η ρήση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» στην λογική και συμπεριφορά της Κυβέρνησης.
Όποια όμως χρονική στιγμή και αν έρχονταν οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις, οι ίδιοι πάλι θα «ανακάλυπταν» κυβερνητικό δάκτυλο αποπροσανατολισμού.
Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε, με πρώτα εμένα, ότι η παρούσα κυβέρνηση έδειξε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι όλοι αυτοί οι νονοί της νύχτας και των γηπέδων εξουσίαζαν το ελληνικό ποδόσφαιρο χρόνια τώρα. Δεν ήταν «χθεσινοί». Η βρώμα και δυσωδία δεν είναι σημερινό ή φετινό φαινόμενο. Επί της ουσίας από το 1996 και εντεύθεν, κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έκαναν οι εξωγηπεδικοί παράγοντες και ουχί φυσικά οι φυσικοί πρωταγωνιστές, ήτοι οι αθλητές.
Δεκαπέντε λοιπόν χρόνια τώρα οι σημερινοί συλληφθέντες και διωκόμενοι λυμαίνονταν τον χώρο, καμία κυβέρνηση όμως δεν τόλμησε να αναλάβει δράση. Δεκάδες υπουργοί αθλητισμού και ΓΓΑ πέρασαν, ουδείς δε εξ αυτών είχε τα κότσια να τα βάλει μαζί τους, μερικοί δε μάλιστα, συνέπραξαν κιόλας. Επόμενο είναι λοιπόν οι νονοί αυτοί να αποθρασυνθούν, αφού έβλεπαν ότι επί της ουσίας ήταν στο απυροβόλητο.
Όσο μεθοδική και γενναία θα έλεγα, και αν ήταν η προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών, αν δεν υπήρχε η κυβερνητική προτροπή και κάλυψη, το πιο πιθανό ήταν και αυτή η υπόθεση να έμενε στο αρχείο του ανακριτή για χρόνια και εν τέλει να παραγραφεί, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Και μόνο ότι τόλμησαν να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον του Προέδρου του Ολυμπιακού α) για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, είναι ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης να τεθεί ένα τέλος στην αυθαιρεσία.
Η θρασύτητα και η υπεροψία όλων των νονών της νύχτας και των γηπέδων το τελευταίο διάστημα ήταν άνευ προηγουμένου αγγίζοντας τα όρια της πρόκλησης της κοινής γνώμης. Εκεί ακριβώς την «πάτησαν». Έτσι, κατόρθωσαν να θέσουν οι ίδιοι με την προκλητικότητά τους το πρόσωπό τους στο στόχαστρο της πολιτείας. Επί της ουσίας λοιπόν αυτοστοχοποιήθηκαν. Η καθημερινή τους έκθεση και προκλητικότητα ήταν αδύνατο να γίνει περεταίρω ανεκτή.
Σε κάθε περίπτωση η επίσημη πολιτεία όπως λειτούργησε εν προκειμένω, είναι άξια συγχαρητηρίων για την τόλμη, την αποφασιστικότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα την οποία επέδειξε.
Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ήταν τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα, ούτε η πολύχρονη εγκληματική δραστηριότητα, αλλά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό αγαθό βιάστηκε επί δεκαπέντε και πλέον έτη από την ίδια συμμορία.
Υ.Γ. 1ο. Εννοείται ότι το σκάνδαλο με τις ντόπες δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο καλαθοσφαιριστή. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ντόπα πάει σύννεφο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ εδώ και χρόνια.
Υ.Γ. 2ο. Μένει οσονούπω να αποδειχθεί ότι το σκάνδαλο των στημένων έχει παραδικαστική ουρά…
Υ.Γ. 3ο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ζήσουμε «μεγάλες» στιγμές αυτό το καλοκαίρι. Κάθε ημέρα και αποκαλύψεις…
Υ.Γ. 4ο. Χρήσιμο θα ήταν να ξαναδούν οι Αρχές εκείνη την παλιά λίστα (της Κανέλης για να μη μπερδευόμαστε) με τους περισσότερο κερδισμένους παίκτες του Στοιχήματος. Έχει λαβράκια η λίστα αυτή...
Υ.Γ. 5ο. Εν αναμονή του πορίσματος του ΣΔΟΕ και μίας δικογραφίας από τη Συμπρωτεύουσα που κάνει θραύση.
Υ.Γ. 6ο. Κάποια στιγμή βέβαια, θα επέλθει και ο συμβιβασμός. Αναμενόμενο. Για να επανέλθει η ηρεμία. Ας είναι. Και μόνο ότι κάποιοι θα μπούνε φυλακή, ίσως να είναι αρκετό.

http://ed-mysterious.blogspot.com
Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: