Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ευρώπη ή πρωτάθλημα;

Αυτό ίσως πρέπει να είναι το ερώτημα για κάθε ελληνική ομάδα πριν ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις κάθε σεζόν, αφού όλα δείχνουν πως καμία ομάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καλή βαθμολογική θέση και στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη.


Κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα και στην φετινή σεζόν όλων των ελληνικών ομάδων οι οποίες αγωνίζονται και σε ευρωπαϊκά κύπελλα κυνηγώντας μια ευρωπαϊκή διάκριση. Οι πολλοί αγώνες και η κούραση δεν επιτρέπει στις ομάδες μας να ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε και στις δύο υποχρεώσεις τους. Από τη μία απομακρύνονται από την κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, από την άλλη προσπαθούν για κάτι καλό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά συνήθως δεν τα καταφέρνουν.

Δύο από τα πιο δυνατά παραδείγματα, δεν είναι άλλα, από τον φετινό Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Οι δύο μεγάλες αυτές ομάδες παράλληλα με το ελληνικό πρωτάθλημα, αγωνίζονται και στην Ευρώπη, με τον πρώτο να δίνει τη μάχη του στο Champions League ενώ ο δικέφαλος παλεύει για μια διάκριση στο Europa League. Ο  ΠΑΟΚ δείχνει να τα έχει καταφέρει στην Ευρώπη και στην πρώτη φάση των ομίλων, αφού μετά τη νίκη του στην Αγγλία πήρε το εισιτήριο πρόκρισης στην επόμενη φάση των «32», ωστόσο, στο ελληνικό πρωτάθλημα η μία γκέλα διαδέχεται την άλλη και η βαθμολογία του όλο και χειροτερεύει.

Κάπως έτσι είναι τα δεδομένα και για τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε, ο οποίος μετά το διπλό στη Μασσαλία μπήκε καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στους «16» του θεσμού όμως τίποτα δεν είναι σφραγισμένο ακόμα αφού πρέπει να τελειώσει τη φάση των ομίλων με νίκη κόντρα στην Άρσεναλ στο Φάληρο και ήττα της Μαρσέιγ από την Ντόρτμουντ. Αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνει και της κούρασης που υπάρχει, η απομάκρυνσή του από την κορυφή της βαθμολογίας, μετά τις γκέλες με ΟΦΗ εκτός έδρας και Αστέρα Τρίπολης.

Μήπως να μην περνάνε τα σύνορα και να αφοσιώνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα; Aξίζει μία πρόκριση στους 16 ή στους 32 να χάσεις μία χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα; Ιδού το ερώτημα...

Eπιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: