Τρίτη 26 Απριλίου 2011

25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ

Την ώρα που η μεγάλη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, συγκλονίζει τον κόσμο, η επέτειος 25 χρόνων από την αντίστοιχη στο Τσέρνομπιλ, έρχεται να υπενθυμίσει στον κόσμο την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από απροσεξίες, λάθη και παραλείψεις σε ό, τι έχει να κάνει σχέση με την πυρηνική ενέργεια.


Στην Ουκρανία, τόπο της τραγωδίας , συμβολική επίσκεψη στο χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα θα πραγματοποιήσουν οι πρωθυπουργοί Ουκρανίας και Ρωσίας, Βίκτορ Γιουκάνοβιτς και Ντμιτρι Μεντβέντεφ.

Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας 4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.


Ο πατριάρχης της ρωσικής εκκλησίας Κύριλος πραγματοποίησε τη νύxτα επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη των νεκρών της καταστροφής σε εκκλησία του Κιέβου, όπου οι καμπάνες ήχησαν στη 01:23.

Μετά την καταστροφή και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι σοβιετικές αρχές έστειλαν περί τα 600.00 άτομα στον τόπο της καταστροφής στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου, τα οποία εξετέθησαν σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας με ελάχιστες προφυλάξεις.

Ο απολογισμός για τα θύματα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να δημιουργεί διχογνωμίες.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.

Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, συνέβαλε ωστόσο στη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ενωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι "η αποκάλυψη της αλήθειας" είναι το βασικό δίδαγμα του Τσερνόμπιλ , όπως και της Φουκουσίμα.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000 , αλλά ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από τσιμεντένιο κώδωνα, δεν είναι αρκετά ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ.

Πηγή: newscode.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

1 σχόλιο:

Neptune είπε...

Δείτε ενα συγκλονιστικό βίντεο από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ που δείχνει πως απέκρυπταν οι αρχές τον κίνδυνο από τους κατοίκους στις γύρω περιοχές.

http://center24.blogspot.com/2011/04/chernobyl_27.html#axzz1KeRTRWmG