Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Με τη γλώσσα των αριθμών


Τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού, σε ολόκληρη την χώρα, κατά μέσον όρο γίνονται 40 κηδείες, ενώ 400 άνθρωποι οδηγούνται στα νοσοκομεία και κάποιοι από αυτούς μένουν ανάπηροι...



Ίσως σε κάποιους να φανούν σκληρά τα παραπάνω, αλλά τι να πει κανείς για το θλιβερό φαινόμενο κάθε γιορτή και σχόλη να συνοδεύεται από εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα με εκατόμβη θυμάτων. 

Η γλώσσα των αριθμών απο τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είναι ψυχρή, στεγνή και ωμή και αφορά στις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα κατά τις οποίες υπάρχει και η μεγαλύτερη κίνηση οχημάτων στους Ελληνικούς δρόμους.

Πάσχα 2004 : Τροχαία ατυχήματα 629. Νεκροί 78. Τραυματίες 794.
Πάσχα 2005 : Τροχαία ατυχήματα 792. Νεκροί 54. Τραυματίες 1063
Πάσχα 2006 : Τροχαία ατυχήματα 674. Νεκροί 63. Τραυματίες 922
Πάσχα 2007 : Τροχαία ατυχήματα 368. Νεκροί 43. Τραυματίες 509
Πάσχα 2008 : Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα 20. Νεκροί 21. Τραυματίες 18. ( Η ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει στοιχεία μόνο για τα θανατηφόρα και μόνο από την Μεγάλη Πέμπτη έως την Δευτέρα του Πάσχα)
Πάσχα 2009 : Τροχαία ατυχήματα 679. Νεκροί 76. Τραυματίες 917
Πάσχα 2010 : Τροχαία ατυχήματα 683. Νεκροί 53. Τραυματίες 861

Αυτή λοιπόν είναι η γλώσσα των αριθμών, πίσω από την οποία κρύβεται μια ανείπωτη δυστυχία, τραγωδίες , οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, άνθρωποι που έμειναν ανάπηροι για όλη τους την ζωή. Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί κάποιος ήπιε μερικά ποτηράκια και οδήγησε έχοντας την εντύπωση πως επειδή στέκεται όρθιος μπορεί και να κάτσει στο τιμόνι.

Γιατί κάποιος θεώρησε πως έχει τις ίδιες ικανότητες και πως βρίσκεται στις ίδιες συνθήκες με οδηγούς αγώνων, και πάτησε το πεντάλ του γκαζιού λίγο παραπάνω από τις συνθήκες του δρόμου και το όριο των πινακίδων.
Γιατί κάποιος νόμιζε πως ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του δρόμου και προσπέρασε τον μπροστινό του μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Γιατί κάποιος είχε την εντύπωση πως μπορεί να οδηγεί ακούγοντας τα αγαπημένα του τραγούδια, μιλώντας στο κινητό και κάνοντας ταυτόχρονα νοήματα με τους συνεπιβάτες του.
Γιατί κάποιος αδιαφόρησε παντελώς για την πινακίδα STOP ή για εκείνο το κίτρινο ανάποδο τρίγωνο που τον υποχρεώνει να παραχωρήσει προτεραιότητα.

Επειδή δυστυχώς εκείνοι στους οποίους αναφέρομαι δεν βρίσκονται φέτος κοντά μας για να γιορτάσουν και αυτοί το Πάσχα και δεν μπορούν να μεταφέρουν τις μαρτυρίες τους για τα λάθη που έκαναν και τα οποία κόστισαν και σε άλλους οι οποίοι δεν έφταιγαν.

Εάν εσείς θεωρείτε πως ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες απλώς συμπληρώστε από τώρα την λίστα των αριθμών όπως αυτή θα εμφανιστεί τις ημέρες μετά το Πάσχα.

Πάσχα 2011 : Τροχαία ατυχήματα……..Νεκροί……..Τραυματίες……….

Εάν όμως ανήκετε σε εκείνους που θέλουν να γιορτάσουν καλά και την φετινή αλλά και όλες τις επόμενες γιορτές τότε τα πράγματα είναι απλά. Μην κάνετε τίποτε από εκείνα που έκαναν όλοι αυτοί που λείπουν φέτος.

Και το κυριότερο μην αδιαφορείτε.
Εάν κάποιος στην παρέα, την Κυριακή του Πάσχα στέκεται μεν όρθιος αλλά ήπιε πάνω από δυο – τρία ποτηράκια, πάρτε του το κλειδί του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας. Εκεί φαίνονται οι πραγματικοί συγγενείς και φίλοι.

Εάν δείτε κάποιον να προσπερνά μπαίνοντας στην αντίθετη λουρίδα ή να τρέχει με 200 «καρφώστε» τον στην τροχαία. Ναι το λέω ωμά και σε όποιον αρέσει. Πάρτε τηλέφωνο το 100 και ενημερώστε πως κάποιος οδηγεί επικίνδυνα. Ίσως να προλάβετε να σώσετε και αυτόν αλλά και κάποιον άλλο που δεν θα φταίει σε τίποτε.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: