Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της εφορίας


Στο στόχαστρο των ελέγχων που κάνει η εφορία και το ΣΔΟΕ βρίσκονται φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χρέη στο δημόσιο αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.



Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου πέντε ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Σε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σούπερ-μάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι.


Στο στόχαστρο για την είσπραξη των οφειλών έχουν μπει φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, Φαρμακεία, οφειλέτες Δ.Ο.Υ εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπ. Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο βρίσκονται μια σειρά κατηγορίες φορολογούμενων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως :

- 110 φυσικά πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007.
- 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους.
- 1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα από οικοδομές.
- 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007.
- όσοι δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999-2007.

Την Δευτέρα (2/5) η κυβέρνηση αναμένεται αναμένεται να ανακοινώσει το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την
αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Το πρόγραμμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή θα έχει διάρκεια από το 2011 έως και το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Eπιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: