Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

"Θερμή" υποδοχή με επεισόδια για τους 27

Με βαριά τη σκιά της πορτογαλικής κρίσης, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (24/3) η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ, τη στιγμή που στους δρόμους των Βρυξελλών χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες.


Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει και τα θέματα της Λιβύης και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στη Βόρεια Αφρική, ωστόσο αυτό που αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις είναι η πολιτική κρίση που ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο στην Πορτογαλία με αφορμή το πακέτο μέτρων λιτότητας που καταψηφίστηκε στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο και οδήγησε σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες θεωρεί πια την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της Πορτογαλίας, τονίζοντας παράλληλα πως η κρίση που ξέσπασε στη χώρα του θα έχει ολέθριες συνέπειες στην αξιοπιστία απέναντι στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές.

Ήδη, τα πορτογαλικά spreads μέσα σε λίγες ώρες έχουν εκτοξευτεί φθάνοντας τις 447 μονάδες βάσης, υπερβαίνοντας δηλαδή κατά 50 μονάδες το ιστορικό υψηλό της που είχε  σημειωθεί στις 11 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα επιτόκια δανεισμού για την Πορτογαλία για το 10ετές ομόλογο φτάνουν το 7,91%.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών δήλωσε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής πως αν η Πορτογαλία ζητήσει βοήθεια, η Ευρώπη είναι έτοιμη να την παράσχει.

"Αν το ζητήσει η Πορτογαλία, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά της και να ζητήσει την αποδέσμευση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων", είπε ο Didier Reynders.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη των μέτρων, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να μείνει καμία χώρα αβοήθητη.

Διαδηλώσεις στους δρόμους των Βρυξελλών

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πάνω από 20.000 άτομα διαδήλωσαν στην βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη.

Η αστυνομία προσπαθώντας να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από το κτήριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος.


'Europa wil ons alles afpakken' by Zoomin_Vlaanderen

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: