Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αθώα η Ιταλία για το φόνο του Κάρλο Τζουλιάνι(video)

Ο θάνατος του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στη σύνοδο κορυφής των G8 της Γένοβας, δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση ελήφθη με 13 ψήφους, σε σύνολο 17.

Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά, ότι δεν υπήρξε, επίσης, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή εξαιτίας του τρόπου οργάνωσης και σχεδιασμού δράσης της ιταλικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ιουλίου του 2001. Τέλος, έκρινε, επίσης με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά, ότι δεν υπήρξε παραβίαση στο δικαίωμα διεξαγωγής μιας αποτελεσματικής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του διαδηλωτή.

Οι γονείς και η αδελφή του Τζουλιάνι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπός τους δέχτηκε σφαίρα στο πρόσωπο από καραμπινιέρο που ήταν εγκλωβισμένος σε αστυνομικό όχημα, ενώ στη συνέχεια το όχημα πέρασε δύο φορές πάνω του. Εξετάζοντας όμως βίντεο, το δικαστήριο έκρινε ότι οι πυροβολισμοί ήταν δικαιολογημένοι, προκειμένου οι καραμπινιέροι να προστατεύσουν την ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα. Σύμφωνα με την απόφαση, είχαν προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που κινούνταν προς το μέρος τους και κρατούσαν σιδερρένιους λοστούς.

Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι η Σύμβαση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί θανατηφόρα όπλα για να αντιμετωπίσει ανάλογες επιθέσεις.


Αναδημοσίευση από: news247.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: