Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Έχασε τη μάχη με τη ρύπανση

Μοιάζουν με τα κομμάτια ενός ζωηρόχρωμου μωσαϊκού. Κι όμως είναι δεκάδες διαφορετικά πλαστικά κομμάτια που βρέθηκαν στο στομάχι μιας νεαρής θαλάσσιας χελώνας.
Είναι το αποτέλεσμα ενός θανάσιμου φόρου του πολιτισμού μας στη θαλάσσια ζωή.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι επιρρεπείς στη λήψη αυτών των αντικειμένων παθαίνουν σύγχυση, επειδή παρουσιάζουν ομοιότητες με τη βασική τους τροφή που είναι το περιεχόμενο που περιέχουν τα οστρακοειδή.

Το πλαστικό μπορεί να εμποδίσει την λειτουργία του πεπτικού, που οδηγεί σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Η νεαρή χελώνα στης οποίας το στομάχι βρέθηκαν όλα αυτά τα χημικά αντικείμενα , βρέθηκε σε ακτή της Αργεντινής.

Το 75% του συνόλου της πράσινης θάλασσας που εξετάστηκαν από βιολόγους είχαν καταναλώσει άπειρες ποσότητες από πλαστικά υπολείμματα.
Η Colette Wabnitz του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και Wallace Nichols της ακαδημίας Καλιφόρνιας, ισχυρίζονται σε έκθεσή τους ότι 260 είδη από τα πλέον τρωτά και άγρια υπό εξαφάνιση ζώα του πλανήτη, τα οποία διαβιώνουν μακριά από τον άνθρωπο, στο στομάχι τους υπάρχει ποσότητα πλαστικών.

Δυστυχώς όμως ένα δισεκατομμύριο πλαστικές τσάντες διανέμονται δωρεάν κάθε ημέρα και το 10% καταλήγει στις θάλασσες.
Η Βρετανική αγορά διένειμε πέρυσι 475 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον Μάϊο, δηλαδή 5 τοις εκατό περισσότερες απ' ό, τι τον ίδιο μήνα το 2009.

Οι θαλάσσιες χελώνες, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έζησαν δίχως ρύπανση περιπλανώμενες στους ωκεανούς, όμως σήμερα, είναι ένα από τα περισσότερο απειλούμενα είδη του πλανήτη, που θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό της ανθρώπινης αδιαφορίας.

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: