Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

«Αναρχικοί» οι Έλληνες!





Η απόγνωση των Ελλήνων αποτυπώνεται με μελανά χρώματα σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Indepenedent. Με αναφορές στις διαμαρτυρίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, αγανακτισμένοι από τα δραστικά μέτρα λιτότητας, τους επιχειρηματίες που βιώνουν τη χαμηλή αγοραστική δύναμη, τους νέους που ενισχύουν το ταμείο ανεργίας, την απελπισία που μάταια ψάχνει να βρει τη δικαιοσύνη για τα λάθη που στιγμάτισαν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο ότι μοναδικός αποδέκτης είναι ο λαός που το μόνο του όπλο είναι η φωνή στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ή μια «επανάσταση».

«Καρδιά της εμπόλεμης ζώνης» περιγράφει τα καφέ στην πλατεία Συντάγματος ο επιχειρηματίας Χρήστος Αναστασίου. Παράλογος χαρακτηρισμός για μια ήσυχη, ηλιόλουστη μέρα στην Αθήνα, όμως λίγες ώρες πριν, απέναντι από το κοινοβούλιο, μασκοφόροι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ σε μια μαύρη ομίχλη με δακρυγόνα και καπνούς.

Ο κ.Αναστασίου, 42 ετών ισχυρίζεται ότι η οικονομική κρίση και ο φόβος των διαταραχών στο Σύνταγμα έχουν μειώσει τον αριθμό των πελατών κατά 50%. «Ανησυχώ για την επιχείρησή μου, αλλά, χειρότερα από αυτό, θεωρώ αυτή τη χώρα είναι σαν ένα νοσοκομείο και είναι έτοιμη να πεθάνει».
Το άρθρο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και επισημαίνει ότι η Αθήνα φαίνεται να είναι η πρώτη από μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που θα χρειαστούν την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, με την Πορτογαλία στο χείλος του γκρεμού. Το πρόγραμμα λιτότητας του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου πλήττει την καθημερινή ζωή.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν το τίμημα με πάγωμα ή μείωση των μισθών τους, μέχρι και 30% , το ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 21% και οι συντάξεις μειώνονται, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,2% και η ανεργία βρίσκεται στο 13,9%. Η γενιά αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον, με την ανεργία των νέων σε 35%.

Με μια πρώτη ματιά, ίσως φαίνεται ότι οι περικοπές καταστρέφουν τη χώρα. Ο κ. Αναστασίου σκέφτεται βεβαίως έτσι. Λέει: «Είμαστε κοντά στο όριο του τι οι πολίτες μπορούν να ανεχθούν, όμως εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια επανάσταση».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο κίνημα «Δεν πληρώνω» , που ξεκίνησε ως εκστρατεία ανυπακοής για την αύξηση των διοδίων. Ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Γιώργος Kαρατσιουμπάνης, 27 ετών δηλώνει: «Είμαστε οργισμένοι ότι οι τιμές των μεταφορών έχουν αυξηθεί σε μια περίοδο που τα εισοδήματα του πληθυσμού έχουν μειωθεί και οι τιμές ανεβαίνουν. Εμείς δεν θα σταματήσουμε έως ότου η κυβέρνηση μειώσει τους ναύλους και τα διόδια».
Άλλοι Έλληνες ανοιχτά παραδέχονται ότι συμμετέχουν στη βία. Η Αφροδίτη, 22 ετών, φοιτήτρια της νομικής, είναι μία από αυτές. Υποστηρίζει ότι η μητέρα της έχασε τη δουλειά της, ο μισθός του πατέρα της έχει κοπεί 20%, και αυτή σύντομα θα πρέπει να πληρώσει για τις σπουδές της. «Αυτή είναι η βία από το κράτος εναντίον μου, οπότε αν έχω ρίξει κάτι σε έναν αστυνομικό, είναι δείγμα υπεράσπισης του εαυτού μου».

Η Εύα Παπαδιονυσίου , 34 ετών, «Έπρεπε να ξεχάσουμε το σχέδιό μας για να αγοράσω με το σύζυγό μου ένα διαμέρισμα και πραγματικά ανησυχούμε για το αν μπορούμε να έχουμε παιδιά».
Με αναφορά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που σχεδιάζουν το επόμενο συλλαλητήριο πιθανότατα στις 25 Μαρτίου, ο Κώστας Παναγόπουλος, ο συν-επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, επισημαίνει ότι «Υπήρξαν μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κάθε χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια, έτσι ώστε αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο».

Επίσης, αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που αν και τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου έχουν μειωθεί το ΠΑΣΟΚ παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα.
Επισημαίνεται ότι οι ιδιώτες πλήττονται κυρίως λόγω των αυξήσεων σε φόρους, όμως η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα θεωρείται ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες της γιγαντιαίας τρύπας στα οικονομικά της κυβέρνησης. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων που οφείλεται, δεν εισπράττονται.

Οι νέοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε η χώρα να αποκτήσει οικονομική ανάπτυξη, ενώ είναι κοινό αποδεκτό ότι οι έλληνες περιμένουν να δουν «τους ανθρώπους που έχουν κλέψει από το κράτος πίσω από τα κάγκελα».

Αναδημοσίευση από: newscode.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: