Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κάποια πρωτόζωα μπορεί να ελέγχουν τον νου του ξενιστή τους!

  Μερικά πρωτόζωα, όπως το Toxoplasma gondii, έχουν την ιδιότητα να μολύνουν τον εγκέφαλο του οργανισμού που προσβάλλουν, με συνέπεια τη διατάραξη της λειτουργίας του. Κύριος ξενιστής αυτού του τοξοπλάσματος είναι η γάτα απ’ όπου μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.


Η πλύση εγκεφάλου των διαφημιστικών μηνυμάτων δεν είναι τίποτα αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American μπροστά στη «χειραγώγηση» εγκεφάλου από το Toxoplasma gondii. Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός -ένα απο τα πιο διαδεδομένα παρασιτικά πρωτόζωα- μπορεί να «τροποποιήσει» τη λειτουργία του εγκεφάλου του ξενιστή στον οποίο «φιλοξενείται».

Το T gondii μπορεί να επιβιώσει σε όλα τα θηλαστικά, αναπαράγεται όμως μόνο μέσα στο εντερικό σύστημα της γάτας και μερικών άλλων αιλουροειδών. Μπορεί να προσβάλλει όλα τα είδη ζώων αλλά και τον άνθρωπο και αποικίζει σε όλους του ιστούς με ιδιαίτερη όμως προτίμηση τον μυϊκό και το νευρικό ιστό. Μολύνει τους μύες του εγκεφάλου προκειμένου να ξεφύγει επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή.

Στην αρχή παραμένει αδρανές ως κύστη περιβεβλημένη από σκληρό κυτταρικό τοίχωμα, πρόκειται για το λεγόμενο στάδιο της τοξοπλάσμωσης. Έπειτα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθιστώντας τον αντιπαραγωγικό για την επιβίωσή του. Μοιάζει δηλαδή με ιό που προσβάλλει Η/Υ, διεισδύει στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και αλλάζει την «καλωδίωση» του συστήματος.

Τα ποντίκια, για παράδειγμα, έχουν ενστικτώδη φόβο για τις γάτες που φαίνεται και στην αποφυγή σημείων όπου οσφρίζονται ούρα γάτας. Ο φόβος αυτός φαίνεται να αδρανεί μετά απο μόλυνση από το T gondii. Πρόκειται για μια «αλλαγή» λειτουργίας του συστήματος του εγκεφάλου τους που φυσικά τους κάνει εύκολα πλέον θηράματα για τις γάτες. Με αυτό τον τρόπο, το T gondii πετυχαίνει την «είσοδό» του στον οργανισμό της γάτας προκειμένου και να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του.

Κύρια πηγή μετάδοσης αυτού του τοξοπλάσματος στον άνθρωπο είναι απο κατοικίδια ζώα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με κατάποση κύστεων του παρασίτου από κόπρανα γάτας που έχουν βρεθεί στα χέρια του αλλά και με τη βρώση ατελώς ψημένου χοιρινού κρέατος που περιέχει μολυσματικές κύστεις.


Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: