Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παραπληγικός περπάτησε ξανά στις ΗΠΑ!

Πριν από πέντε χρόνια, ο Ρομπ Σάμερς, είχε μείνει παράλυτος, λόγω  τροχαίου. Ο 25χρονος, πρώην παίκτης του μπέιζμπολ, κατάφερε να σταθεί ξανά όρθιος και να κάνει μερικά βήματα, χάρη σε μια θεραπεία που βασίζεται στη διέγερση, με ηλεκτρισμό, της σπονδυλικής στήλης. Επίσης αποκαταστάθηκε, εν μέρει, η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.


Ο Σάμερς, που ζει στο Λος Άντζελες, τόνισε πως αυτή η θεραπεία άλλαξε τη ζωή του. «Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάκτυλο του ποδιού του, το να έχω την δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυϊκός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».

«Δημιουργείται μια τεράστια ευκαιρία βελτίωσης των καθημερινών λειτουργιών αυτών των ανθρώπων, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε η γιατρός, Σούζαν Χαρκέμα, από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. «Δεν πρόκειται για θεραπεία και ο Ρομπ δεν περπατά...εκτός από αυτό όμως η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Το να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να στέκονται έστω και λίγα λεπτά την ημέρα, ίσως μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους», τόνισε η Χαρκέμα.
  
Ο Σάμερς υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα, τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει την κίνηση. Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να παράγει κινήσεις των μυών και μετά από αυτό εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του. Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμόζεται ευρέως. Όμως, ακόμα και έτσι τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα για τους παραπληγικούς που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρές πιθανότητες αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή ένας ειδικός  στην ανάπλαση νευρώνων, ο Τζέφρι Ράισμαν, καθηγητής στο University College του Λονδίνου,  χαρακτήρισε την περίπτωση του Σάμερς, ενδιαφέρουσα, αλλά επισήμανε πως, «δεν πρόκειται για αποκατάσταση, αλλά για βελτίωση της λειτουργίας ιστών που έχουν επιζήσει». Την συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Ιδρυμα Κρίστοφερ Ριβ, που ίδρυσε ο διάσημος ηθοποιός.

Ο Σάμερς, αν και παράλυτος από το στέρνο και κάτω, είχε μερική αίσθηση κάτω από το σημείο του τραυματισμού του. Επίσης ήταν αθλητής και αυτό σημαίνει ότι βρισκόταν, όταν τραυματίστηκε, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από άλλους παραπληγικούς. Ο 25χρονος πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο Κεντάκι σε ένα στάδιο προετοιμασίας για την επέμβαση. Τώρα μπορεί να στέκεται, να ασκεί μόνος του μυϊκή πίεση και να παραμείνει όρθιος για τέσσερα λεπτά κάθε φορά. Με τη βοήθεια ενός ιμάντα και ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενα βήματα σε κυλιόμενο τάπητα.


Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: protothema.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Apisteyto etsi??!!!!