Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τη σύλληψη του Ράτκο Μπλάντιτς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας

Νωρίτερα σήμερα ανεπίσημες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, ανέφεραν ότι το άτομο που συνέλαβαν οι αρχές με την ονομασία  Μίλοραντ Κόμαντιτς είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.


Το πρωί, η σερβική αστυνομία είχε αναφέρει πως συνέλαβε άτομο, του οποίου τα σωματικά χαρακτηριστικά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς, είδηση που αναμετέδωσε τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός B92 όσο και η κρατική τηλεόραση.

Η σύλληψη έγινε μετά από πληροφορία που έφτασε ανώνυμα στις αρχές, ενώ το άτομο που συννελήφθει έχει ήδη υποβληθεί σε εξατάσεις dna προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα του.

"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πράγματι ο Μλάντιτς" αυτός που συνελήφθη στη Σερβία, "όμως περιμένουμε την επιβεβαίωση", δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής για θέματα που συνδέονται με τη διεύρυνση της ΕΕ Νατάσα Μπάτλερ.

"Αν αυτό συμβαίνει, θα θεωρούσαμε ότι η Σερβία κατάλαβε τη σημασία που έχει η πλήρη συνεργασία" με τη διεθνή δικαιοσύνη "και αποφάσισε ότι θέλει συγκεκριμένα να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή οδό", πρόσθεσε.

Επιπλέον ένας οικογενειακός φίλος των Μλάντιτς δήλωσε ότι έχει "συλληφθεί στη Σερβία και βρίσκεται στο αρχηγείο της BIA", αναφερόμενος στη σερβική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Ράτκο Μπλάντιτς, στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, ήταν διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τον πόλεμο του 1992-95. Απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για γενοκτονία ως υπεύθυνου για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα 8.000 μουσουλμάνων ανδρών, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Τάντιτς, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες ώστε να εκδοθέι ο Μλαντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης, ενώ η σύλληψη του κλεινει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Σερβίας, φέρνοντας τη χώρα κοντύτερα στην εθνική συμφιλίωση.

Ειπλέον πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα για την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράτκο Μλάντιτς που εξαφανίστηκε μετά την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001, συννελήφθη στη Βοϊβοντίνα στα βόρεια της χώρας, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο προϊστάμενος εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών για Εγκλήματα Πολέμου Σεργκέϊ Μπράμερτζ, είχε κατηγορήσει το σερβικό κράτος ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να συλληφθεί ο Μλάντιτς, "όταν η σύλληψη του είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση της Σερβίας".

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: