Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Αντώνη τα πράγματα είναι δύσκολα»

«Αντώνη, έχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Με αυτά τα λόγια τα οποία συνιστούν ένα είδος έμμεσης προτροπής για αλλαγή στάσης από τη ΝΔ, Γ. Παπανδρέου επεσήμαινε προ ημερών στον Αντ. Σαμαρά την κρισιμότητα της κατάστασης. Ήταν Τετάρτη 11 Μαΐου, μία ημέρα πριν από το «Ζάππειο 2», όπου ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσίαζε την επικαιροποιημένη οικονομική πρόταση του κόμματός του.


Το τηλέφωνό του χτύπησε και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν μια γνώριμη φωνή: αυτή του Πρωθυπουργού. Για μία ακόμη φορά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζήτησαν, χωρίς μεσολαβητές, τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνομιλία τους, έγινε εν μέσω των πιέσεων για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, και πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά σενάρια, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ανοιχτή γραμμή, παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις τους.
Το μνημόνιο σε συνδυασμό με τον πολιτικό ανταγωνισμό έχουν θέσει πολλά ερωτηματικά στη σχέση τους και η καλή προσωπική επαφή δεν αποκλείει το σκληρό πολιτικό ροκ. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν αυτή του κ. Π. Καμμένου που χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «έμμισθο broker (μεσίτη)» των «διεθνών κερδοσκόπων», και οδήγησε στο «άδειασμα» του από τη ΝΔ, στελέχη της οποίας έλεγαν ότι κινήθηκε αυτοβούλως και δεν είχε την έγκριση του κόμματος. Πάντως, σε γενικές γραμμές δεν είναι λίγες οι φορές που ο ένας επιτίθεται στον άλλο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς έχει επικρίνει τον Πρωθυπουργό για «πολιτική εξαπάτηση του λαού», καθώς και ότι έδεσε τη χώρα «χειροπόδαρα στο μνημόνιο».
Η επικοινωνία
Τον διάλογο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αρχηγών παρουσιάζει μεάρθρο του το Βήμα της Κυριακής. «Αντώνη, καταλαβαίνω ότι αύριο θα πεις πράγματα στο Ζάππειο» είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά, δίνοντάς του αφορμή να του αναφέρει τι πρόκειται να παρουσιάσει. «Ναι, αύριο θα καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από την κρίση» φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και τον προέτρεψε να διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, τονίζοντας τις λέξεις «κοστολογημένο», «εφαρμόσιμο» και «ρεαλιστικό» .
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση και στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ: «Έχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Ο κ. Σαμαράς έκανε τη δική του ανάλυση και η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά, πάντοτε γύρω από την τρέχουσα επικαιρότητα. Η συζήτηση διεξήχθη σε χαλαρό τόνο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι λέξεις «συναίνεση» ή «εθνική συνεννόηση» δεν ακούστηκαν, ενώ δεν υπήρξε και κάποια προτροπή από τον Πρωθυπουργό.
Επιλεκτική συναίνεση
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Αντ. Σαμαράς αναμένεται να προσέλθει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου με «όπλο» την απόφαση του να συναινέσει σε ορισμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, ενώ αναμένεται παράλληλα θα επισημάνει την πλήρη αντίθεσή του στο ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, το οποίο θεωρεί αναποτελεσματικό.
Ο αρχηγός της ΝΔ σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτήν στην οποία κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφάσισε να δείξει στην πράξη ότι κινείται στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Ύστερα από πολύωρες συσκέψεις ο κ. Σαμαράς αποφάσισε την la carte συναίνεση σε σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα οποία θεωρεί ότι συμβαδίζουν με τις «γαλάζιες» προτάσεις του «Ζαππείου 2» και εξυπηρετούν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Επί της αρχής θα το καταψηφίσει και αρνείται να δεχθεί την οποιαδήποτε μορφή επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου, για το οποίο επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.
Οι δημοσκοπήσεις

Και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω συζητήσεων και σημαντικών πολιτικών αποφάσεων έρχονται δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στην Real News και στο Παρόν, για να βάλουν "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

 Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News «η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μετά από 33 μήνες έφθασε στο μηδέν», καθώς οι δυο παρατάξεις συγκεντρώνουν από 21,5% στην πρόθεση ψήφου! Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται σε δημοτικότητα κατά 0,4%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβάδισμα 0,2% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Παράλληλα «το 68% των πολιτών ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Την ίδια στιγμή και περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα «το Παρόν», δείχνοντας τη διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να είναι απλώς μέσα στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, επί της ουσίας πάνε «χέρι-χέρι».


Στην πρόθεση ψήφου οι ψηφοφόροι μοιράζονται ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 24,5%, ΝΔ 23,6%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,4%, ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, ΔΗΜΑΡ 1,8%, ΔΗΣΥ 1,9%, Π.ΑΡΜΑ 1,7%, άκυρο-λευκό 2,5%, αδιευκρίνιστη ψήφος 22,1%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά με μία διαφορά 0,7% έναντι του Α. Σαμαρά.

Ενώ για την συναίνεση, το 62,4%, τη θεωρούν συνενοχή και μόνο το 32,8% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θέλει τις συνεργασίες και έχει καλές προθέσεις.

επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: