Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Για τον Μπαράκ Οµπάµα ήταν «ένας γίγαντας» της αµερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Για πολλούς άλλους ήταν ένας σκληρός διπλωµάτης που προωθούσε µε «καρότο και µαστίγιο» τα συµφέροντα των ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ, γνωστός και για την ενασχόλησή του µε την πρώην Γιουγκοσλαβία, πέθανε σε ηλικία 69 ετών.
Ο Χόλµπρουκ, ο βετεράνος αµερικανός διπλωµάτης ήταν υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές συµφωνίες του Ντέιτον το 1995 για τον τερµατισµό του εµφύλιου πολέµου στη Βοσνία και ειδικός απεσταλµένος του προέδρου Οµπάµα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η ενασχόληση µε τη διεθνή πολιτική διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες αρχίζοντας από χαµηλόβαθµος διπλωµατικός υπάλληλος των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάµ και φθάνοντας να γίνει πρέσβης της χώρας του στη Γερµανία και τα Ηνωµένα Εθνη. Πέθανε έπειτα από πολύωρη επέµβαση στην οποία υπεβλήθη προκειµένου να αντιµετωπισθεί η ρήξη αορτής που υπέστη. Αρρώστησε την Παρασκευή στη διάρκεια συνάντησής του µε την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα ήταν από τους πρώτους που εξέδωσαν ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τον Χόλµπρουκ «έναν πραγµατικό γίγαντα της αµερικανικής εξωτερικής πολιτικής που έκανε τις ΗΠΑ να γίνουν πιο ισχυρές, πιο ασφαλείς και να προκαλούν µεγαλύτερο σεβασµό στον υπόλοιπο κόσµο». Στο μεταξύ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ όρισε τον Φρανκ Ρουτζιέρο, διπλωμάτη καριέρας, ως προσωρινό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ρίτσαρντ Χολμπρούκ. Ο Ρουτζιέρο ήταν αναπληρωτής του Χόλμπρουκ ήδη από τον Ιούλιο και έχει διατελέσει στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ. Κρόουλι δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική που εφαρμόζετο στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν παρά το θάνατο του Χόλμπρουκ, κορυφαία προσωπικότητα της διεθνούς διπλωματίας. «Είναι μια σημαντική απώλεια για μας, αλλά θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του» δήλωσε ο Κρόουλι.
Σκληρός διαπραγµατευτής, ο Χόλµπρουκ κέρδισε τα προσωνύµια «µπουλντόζα» και «µαινόµενος ταύρος» στη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων για τις συµφωνίες του Ντέιτον σχετικά µε τον πόλεµο της Βοσνίας. Εγινε γνωστός για την επιβλητική του τακτική, αλλά και τη στρατηγική του «καρότου και του µαστίγιου» που συχνά χρησιµοποιούσε προς όλες τις πλευρές του εµφυλίου στη Βοσνία στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων που διεξάγονταν σε µια αεροπορική βάση στο Ντέιτον του Οχάιο, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ενώ συµµετείχε και σε άλλες υποθέσεις που αφορούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, µεταξύ των οποίων και το θέµα των Σκοπίων. Το περιοδικό «Time» τον είχε χαρακτηρίσει ως «προσφιλή ύστατη λύση της Ουάσιγκτον» διότι δεν δίσταζε να ασκεί αφόρητη πίεση στους συνοµιλητές του επιδεικνύοντας συχνά µια αλαζονική στάση, η οποία υπενθύµιζε σε όλους διαρκώς την ισχυρή θέση των ΗΠΑ στην παγκόσµια σκηνή.
Ο Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ κατείχε µερικές από τις σηµαντικότερες θέσεις στην αµερικανική διπλωµατία, µεταξύτων οποίων υφυπουργός Εξωτερικών για θέµατα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και υπεύθυνος για ευρωπαϊκές και καναδικές υποθέσεις. Επίσης, το 1997 ανέλαβε ειδικός απεσταλµένος για την Κύπρο. Υπήρξε επτά φορές υποψήφιος για το Νοµπέλ Ειρήνης και έγινε µέλος της κυβέρνησης Οµπάµα τον Ιανουάριο του 2009 ως ειδικός απεσταλµένος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου