Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΣΘΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

 Η Ευρωζώνη αναμένει να υποδεχτεί από αυτή την Πρωτοχρονιά το 17ο μέλος της. Και το όνομα αυτής...Εσθονία!Η μικρότερη και φτωχότερη χώρα της Βαλτικής από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελεί τη 17η χώρα που θα χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές της αποκλειστικά το ευρώ και η τρίτη πρώην κομμουνιστική, μετά τις Σλοβενία και Σλοβακία.
Αποδεικνύεται έτσι ότι, παρά την οικονομική κρίση και τις έντονες πιέσεις από τις αγορές ο ευρω-μηχανισμός αποτελεί ένα κεκτημένο για την Ευρώπη στο οποίο προστίθενται ή προτίθενται να συμμετάσχουν όλο και περισσότερες χώρες. Αυτό γίνεται περισσότερο ευκρινές αν ληφθεί υπόψιν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης ανέρχεται περίπου στα 9000 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνόντας αυτά της Ιαπωνίας και της Κίνας, και υπολειπόμενο μόνο αυτό των ΗΠΑ.
Η εσθονική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ένταξη της χώρας στο ευρώ θα ενδυναμώσει την οικονομία και θα επιφέρει αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, με παράλληλη μείωση της ανεργίας και αύξηση του συνολικού ΑΕΠ. Η επιτυχημένη είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη ήρθε με τη δεύτερη προσπάθεια, καθώς το 2007 είχε υποχρεωθεί να το αναβάλει, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της. Η οριστική της είσοδος έρχεται συνοδευόμενη από υψηλότατους αριθμούς αποδοχής μεταξύ του εσθονικού πληθυσμού.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: