Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Διόλου τυχαία...

Νομίζω πως μετά τα μισά του πρώτου γύρου θα πρέπει να ασχοληθώ με την πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην φετινή Super League . Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως δεν είναι καθόλου τυχαία, και αν κάποιοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο είναι στις θέσεις που είναι οι δύο "αιώνιοι", ας δουν τι ακολουθεί στο παρακάτω κείμενο και θα καταλάβουν.


Ο περσινός πρωταθλητής, λοιπόν, Παναθηναϊκός, για πολλούς και για μένα προσωπικά, πάει από το κακό στο χειρότερο. Κάθε μέρα που περνάει τον πηγαίνει χρόνια πίσω, και διοικητικά και αγωνιστικά! Διαλυμένη διοίκηση, παρελθόν ο Αντωνίου πλέον, χωρίς γνωστό το μέλλον του προχωράνε πλέον οι "πράσινοι" και με τίτλους τέλους της πολυμετοχικότητας. Και συν σε όλα αυτά, η κακή αγωνιστική ταυτότητα του "τριφυλλιού", που δεν λέει να αλλάξει προς το καλύτερο με τίποτα. Ήττες στην Ευρώπη, ήττες στο ελληνικό πρωτάθλημα από αρκετά μικρότερες ομάδες(θεωρητικά πάντα) και πολλά ακόμη έχουν απομακρύνει τον περσινό πρωταθλητή από την πρωτιά στον βαθμολογικό πίνακα και επίσης τον έχουν τραβήξει μακριά από τους στόχους του συλλόγου. Τα δεδομένα της ιστορίας του και του ονόματός του, τον υποχρεώνουν κάθε χρόνο να παλεύει για το πρωτάθλημα. Φέτος λοιπόν, το -5 που δείχνει το κοντέρ από τον Ολυμπιακό είναι γεγονός και είναι άγνωστο που μπορεί να φτάσει. Αν βέβαια ο Φερέιρα και οι παίκτες δεν πάρουν μπροστά, γιατί αν πάρουν, μπορούν να ανατραπούν και όλα. Λέμε αν...15 αγωνιστικές μένουν ακόμα, όχι δύο.Χρόνος υπάρχει!

Το θέμα είναι πως έφτασε ο μεγάλος περσινός ΠΑΟ σε αυτήν την μαύρη κατάσταση, και αν αυτό είναι δικαιολογημένο, με δόση λογικής και εξήγησης; Μα φυσικά και ΝΑΙ! Με μεταγραφές και πεταμένα λεφτά στον Γκοβού φέτος και τον Λέτο πέρυσι, με έναν Κατσουράνη που δείχνει να παίρνει απλά την σύνταξή του, με έναν Καραγκούνη που μοιάζει να θέλει να υπενθυμίζει ΜΟΝΟ πως είναι ο μεγάλος αρχηγός, δες πας πουθενά. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά...Ξόδεψε πόσα λεφτά το καλοκαίρι να "φτιάξει" την άμυνά του. Η επένδυση; Ο Μπουνσόνγκ...Δεν είναι κακός παίκτης, φυσικά και όχι. Δεν είναι και ότι έπρεπε όμως για τον ΠΑΟ, που "μπάζει" από παντού απέναντι σε κάθε αντίπαλη επίθεση. Ούτε Μέλμπεργκ είναι, ούτε Αβραάμ, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πάρε και τις αλλαγές στον πάγκο της ομάδας όπως Νιόπλιας, αλλαγές στη διοίκηση όπως η φυγή Πατέρα και Βγενόπουλου, ε πόσα άλλα πια πρέπει να γίνουν; Προσθέστε και το κακό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των οργανωμένων και όχι μόνο πράσινων οπαδών! ΜΠΑΜ! Θα μπορούσε κανείς να πει πως πάλι καλά που δεν υπάρχει ΑΕΚ ή κάποιος άλλος για να κινδυνεύει ο ΠΑΟ να χάσει και την δεύτερη θέση. Πως θα μπορούσε αυτός ο ΠΑΟ να βρίσκεται πρώτος απέναντι σε έναν όχι και τόσο σούπερ Ολυμπιακό όπως ίσως νομίζουν οι "κόκκινοι", αλλά σίγουρα πιο αποφασισμένο και πιο σοβαρό από πέρυσι. Τι νομίζανε δηλαδή στην Παιανία; Κάθε χρόνο θα βρίσκουν χώμα τον Ολυμπιακό; Δεν γίνονται αυτά...Τελευταίο και σημαντικό για τον φετινό ΠΑΟ, καλύτερα να μην υπήρχε τόσο χρήμα από την πολυμετοχικότητα... Μόνο σε κακό του βγήκε!

Από την άλλη μεριά, ο εγωισμός του Ολυμπιακού της περσινής χρονιάς, έδειξε πραγματικά να πληγώνεται μετά τις πολλές "σφαλιάρες" που δέχτηκε στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο βέβαια.Μην ξεχνάτε το ρεζιλίκι από τον Πανσερραϊκό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, μετά από 17 χρόνια, παρέδωσε τον "ιδρώτα" του σε κάποιον άξιο εμπιστοσύνης, τουλάχιστον έτσι δείχνει ο άνθρωπος, και οι "ερυθρόλευκοι" ξαναβρήκαν τον δρόμο τους. Ο Μαρινάκης ξόδεψε πολλά χρήματα, αλλάζοντας πάνω από το μισό ρόστερ του Ολυμπιακού, φέρνοντας προπονητή τον αγαπημένο όλων και δημιουργώντας την αίσθηση πως ο Βαγγέλης είναι εδώ και μπορεί να κάνει τα πάντα για την ομάδα, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ που θα ξεχαστεί ποτέ.

Η φετινή "σφαλιάρα" από την Μακάμπι στην Ευρώπη, πλήγωσε στο μέγιστο τον νέο "Καπετάνιο" του Ολυμπιακού που μετά από λίγες μέρες έβαλε σε σωστό δρόμο την ομάδα του αποκτώντας τον Βαλβέρδε στον πάγκο. Εκεί μάλλον έσωσε τα χειρότερα μιας και άμα δεν ερχόταν ο Ερνέστο, ποιος ξέρει τι θα γράφαμε τώρα... Έκανε και ότι μεταγραφές του ζήτησε, "έφτιαξε" και το κλίμα, και οι "ερυθρόλευκοι", παρότι δεν έχουν ακόμα την απαραίτητη ομοιογένεια σαν ομάδα,βρίσκονται στο +5 από τον ΠΑΟ. Χάσανε βέβαια στα ντέρμπι(με ΠΑΟ και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) και αυτό είναι πληγή για κάθε μεγάλη ομάδα που θέλει να πείθει παντού και πάντα πως αξίζει να βρίσκεται πρώτη, όμως ακόμα και έτσι, παραμένει πρώτος με διαφορά, έχοντας μάλιστα τους 2 μεγάλους στο "Κάστρο" του. Το θέμα για τον Βαλβέρδε και τους παίκτες του είναι να δέσουν σαν σύνολο, μπας και τα εκρηκτικά τους δεκάλεπτα σε κάθε σχεδόν ματς αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια. Και του χρόνου έχει και Ευρώπη...όχι μόνο Ατρόμητο και πεθαμένη Λάρισα...

Ο δεύτερος γύρος θα αναδείξει τον πραγματικό πρωταθλητή για το 2011 όμως σίγουρα μπάλα δε θα δούμε από κανέναν Ολυμπιακό ούτε ΠΑΟ, ότι και να γίνει. Τουλάχιστον, όχι αυτήν που ονειρευόμαστε...Και μια πρόβλεψη για το τέλος και όσοι θέλετε την κρατάτε. Αν οι "πράσινοι" δεν ξυπνήσουν και δε σοβαρευτούν, θα έχουν πλήρη διάλυση το καλοκαίρι και έναν Ολυμπιακό που θα έχει πάρει το πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Υπόψιν...!

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: