Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Σεντόνι 30 εκατομμυρίων!


Μία πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League της νέας σεζόν ως τους «16» της διοργάνωσης θα μπορούσε να γεμίσει τα «ερυθρόλευκα» ταμεία με σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά είναι ήδη εξασφαλισμένα! Δείτε την ανάλυση που έκανε το Katimagiko.gr και αναδημοσιεύει η Αστυλογία!

Τα χρήματα που μοιράζει… απλόχερα η UEFA στις 32 ομάδες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι όλο και περισσότερα, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαιρικού προϊόντος στην κερδοφόρα… επιχείρηση του αθλήματος, και τα ποσά που καταλήγουν στα ταμεία των ομάδων αποτελούν αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έσοδο στον ετήσιο προϋπολογισμό τους.
Συνολικά 7,1 εκατ. ευρώ χωρίς το market Pool
Για τον Ολυμπιακό τώρα, που επιστρέφει στους ομίλους του Champions League μετά από ένα χρόνο απουσίας, σύμφωνα με όσα ισχύουν τη δεδομένη χρονική στιγμή από την UEFA τα έσοδα θα είναι τα εξής: Μόνο η πρόκριση τους ομίλους δίνει 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ και η παρουσία στους 6 αγώνες των ομίλων ανεξαρτήτως αποτελέσματος δίνει άλλα 3,3 εκατ. ευρώ (δηλαδή 550.000 ευρώ ανά ματς).
Η πρόκριση ή μη της άλλης ελληνικής ομάδας κρίνει πολλά
Επιπλέον, η καλή… ψαριά γίνεται ως γνωστόν από το περίφημο market pool της UEFA που περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα των ομάδων τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό που θα διατεθεί, βάσει και των περσινών δεδομένων για τη χώρα μας το ποσό θα πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, και θα μοιραστεί σχεδόν ισόποσα (ο Ολυμπιακός θα πάρει ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό από την άλλη ελληνική ομάδα που πιθανόν να προκριθεί), ενώ αν οι «ερυθρόλευκοι» είναι οι μόνοι εκπρόσωποι στους ομίλους – κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό – θα πάρουν όλο το ποσό!
Περί τα 28 εκατ. ευρώ είχε πάρει τη σεζόν 2008-2009
Μάλιστα, το ίδιο είχε συμβεί τη σεζόν 2008-2009 για τον Ολυμπιακό όπου ήταν μόνος του στους ομίλους και φτάνοντας στους «16» της διοργάνωσης όπως είχε ανακοινώσει η UEFA πήρε συνολικά σχεδόν 28 εκατ. ευρώ, περισσότερα και από την Ρεάλ Μαδρίτης! Επιπρόσθετα, πέραν το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους υπάρχουν τα 800.000 ευρώ για κάθε νίκη και 400.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Φυσικά, υπάρχει και το κέρδος με τα εισιτήρια το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.
Η Ίντερ πήρε σχεδόν 50 εκατομμύρια!
Ακόμη, τα μπόνους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την πρόκριση στους «16» πλέον ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ, για τους «8» στα 3,3 εκατ., για τα ημιτελικά 4 εκατ. ευρώ ενώ για την πρωταθλήτρια είναι 9 εκατ. ευρώ και για την φιναλίστ 5,2 εκατ ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρσι η Ίντερ που πήρε το Κύπελλο εισέπραξε συνολικά ένα ποσό που άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ, από τα 746 εκατ. ευρώ που μοίρασε η UEFA.
Σίγουρα έσοδα ότι κι αν συμβεί
Αθροιστικά λοιπόν, αν υποθέσουμε πως ο Ολυμπιακός θα φτάσει στους «16» ως μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας θα πάρει περίπου 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν κάνει και το βήμα παραπάνω για τα προημιτελικά τότε θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια! Πάντως όπως και να έχει στην χειρότερη των περιπτώσεων αν ο Ολυμπιακός δηλαδή βγει τελευταίος στον όμιλό του θα πάρει τουλάχιστον περίπου 10 εκατ. ευρώ συν το market pool που θα είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ αν έχει ελληνική… παρέα στους ομίλους και άλλα 5 αν είναι μόνος εκπρόσωπος. Δηλαδή, δίχως να κάνει καλή πορεία μπορεί να φτάσει τα έσοδα των 20 εκατ. ευρω!
Η ευκαιρία να… ξεφύγει μια για πάντα!
Φυσικά, τα παραπάνω δεδομένα θα αποτελέσουν μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τον Ολυμπιακό που του επιτρέπει να κάνει μεταγραφικές κινήσεις με μεγαλύτερη άνεση, την ώρα που θα κοιτάξει πρώτα να κλείσει κάποιες «τρύπες» από τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό πάντως που έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε είναι ότι με τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να βρίσκεται στους ομίλους του Champions League συνεχόμενα την επόμενη πενταετία – κάτι που δεν είχε καταφέρει τα προηγούμενα πέντε χρόνια– θα καταστεί οικονομικός κολοσσός δίχως αντίπαλο στην Ελλάδα, και θα του δοθεί το δικαίωμα να μπει «σφήνα» στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. 
 
Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: