Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ WIKILEAKS
Μία εβδοµάδα αφότου άρχισε να δηµοσιοποιεί τα διαβαθµισµένα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα των ΗΠΑ, το Wikileaks παραµένει στο ∆ιαδίκτυο µόνο χάρη σε ένα µικρό ελβετικό κίνηµα, το Κόµµα των Πειρατών, και κάποιους ανώνυµους χρήστες.
Η εκστρατεία φίµωσής του έχει πάρει τόσο µεγάλες διαστάσεις, που ο φυγάς Τζούλιαν Ασάνζ µιλά για «ψηφιακό µακαρθισµό». ∆εν είναι όµως µόνο η ιστοσελίδα που δέχεται πόλεµο. Σε δηλώσεις του στην ισπανική «El Pais», ο Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε πως έχει δεχθεί «εκατοντάδες απειλές» κατά της ζωής όχι µόνο του ίδιου αλλά και των παιδιών του, όπως και των δικηγόρων του. Από την πλευρά τους, οι δύο βρετανοί δικηγόροι του, Τζένιφερ Ρόµπινσον και Μαρκ Στίβενς, κατήγγειλαν χθες πως παρακολουθούνται τις τελευταίες ηµέρες από µέλη των µυστικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα «δέχονται άλλες µορφές πίεσης» από την Ουάσιγκτον. Οσο ο Ασάνζ παλεύει να παραµείνει ελεύθερος, το Wikileaks παλεύει να παραµείνει ενεργό. Η κανονική του διεύθυνση, wikileaks.org, έχει πάψει να λειτουργεί από την Παρασκευή, αφού ο αµερικανικός πάροχος EveryDSN.Net διέκοψε τον εφοδιασµό του ονόµατος τοµέα. Η πρόσβαση γίνεται πλέον µόνο µέσω της διεύθυνσης wikileaks.ch, την οποία φρόντισε να κατοχυρώσει προ µηνών εκ µέρους της οργάνωσης το µικρό ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, και µόνο µέσω ενός σουηδικού σέρβερ, καθώς ο βασικός, γαλλικός σέρβερ τέθηκε χθες «εκτός» – είναι άλλωστε δεδηλωµένη η εχθρική στάση της γαλλικής κυβέρνησης. Προβλήµατα υπάρχουν και στη χρηµατοδότηση της οργάνωσης, που βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωµών PayPal αποφάσισε να µπλοκάρει τις οικονοµικές συναλλαγές µε το Wikileaks. Η οργάνωση ζητεί να στέλνονται πλέον οι δωρεές σε λογαριασµό, «ταµείο υπεράσπισης» που έχει ανοίξει ο Ασάνζ στην Ελβετία, σύµφωνα, εντούτοις, µε τον ελβετικό Τύπο, τραπεζικοί αξιωµατούχοι αναζητούν τρόπους να τον κλείσουν: ο εκπρόσωπος της τράπεζας Postfinance, Μαρκ Αντρέι, δήλωσε στηνεφηµερίδα «NZZ am Sontag» ότι, για να παραµείνει ο λογαριασµός του ανοιχτός, ο Ασάνζ θα πρέπει να αποδείξει ότι διαµένει στην Ελβετία, έχει ιδιοκτησία στη χώρα ή επιχειρηµατικές συναλλαγές εκεί. Φαίνεται πάντως πως ακόµα και αν ο κυβερνοπόλεµος εναντίον του Wikileaks πετύχει, η οργάνωση θα αντέξει: σύµφωνα µε το ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, ολοένα και περισσότεροι ανώνυµοι υποστηρικτές δηµιουργούν «καθρέφτες» του ιστότοπου στους δικούς τους σέρβερ –κάτι που σηµαίνει ότι αντίγραφά του θα παραµείνουν στο ∆ιαδίκτυο ακόµα και αν το Wikileaks βρεθεί εκτός.
Στο μεταξύ μια πληροφορία «πυρηνική βόµβα», έτοιµη να εκραγεί, περιλαµβάνεται στο «οπλοστάσιο» του Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αποκάλυψε ο Μαρκ Στίβενς. Ο βρετανός δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks τόνισε πως η οργάνωση δεν θα διστάσει να δηµοσιοποιήσει το µυστικό υλικό αν χρειαστεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Ο ίδιος ο Ασάνζ, πάντως, εκτιµά πως οι επιπτώσεις των διαρροών του Wikileaks θα φανούν στο µέλλον: «Είναι ακόµα νωρίς για να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διαρροής. Πιστεύω όµως πως η γεωπολιτική θα χωριστεί σε προ και µετά Cablegate», δήλωσε στην «El Pais», χρησιµοποιώντας το παρωνύµιο που έχουν δώσει οι Αγγλοσάξονες στη διαρροή των τηλεγραφηµάτων. Λίγο αργότερα, διέκοψε αιφνίδια τη συνέντευξη – φοβούµενος προφανώς µήπως εντοπιστεί. Εν τω μεταξύ μία μυστική λίστα με «ευαίσθητες» τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να προστατεύσουν από τρομοκρατικά χτυπήματα, είναι η τελευταία αποκάλυψη του WikiLeaks. Τον Φεβρουάριο του 2009, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο να καταγράψουν τις τοποθεσίες και υποδομές που θεωρούν «κρίσιμες» και «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Ο κατάλογος περιλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία. Οι υποδομές και οι τοποθεσίες που καταγράφονται βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Επίσης, σε διπλωματικό τηλεγράφημα από τον Νοέμβριο του 2009 που αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, διπλωμάτης στο Κατάρ επισημαίνει πως το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως διαπραγματευτικό μέσο με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ειδικά με αυτές που δεν εκτιμούν τα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου