Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


Μερικά από τα νεότερα έγγραφα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά αποκαλύπτουν αμερικανικές διπλωματικές αναφορές στο ότι ο επικεφαλής του στρατού στο Πακιστάν «σκεφτόταν» να ανατρέψει με πραξικόπημα τον πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν τόσο υπέρ της Ουάσινγκτον που εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.
Σε άλλο διπλωματικό έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε αμφιβολίες για την ψυχική υγεία της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ. Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη απόρρητα υπομνήματα που έστειλε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπουένος Άιρες. «Υπό ποιες συνθήκες είναι σε θέση να χειριστεί τις πιέσεις; Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματά της την Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ στη λήψη αποφάσεων και πώς ηρεμεί όταν είναι στεναχωρημένη; Παίρνει τίποτα φάρμακα;» ζητά να μάθει η Χ.Κλίντον.

Αντιδράσεις

Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να «χειριστεί κατάλληλα» τη διαρροή καθώς τηλεγραφήματα εμφανίζουν το Πεκίνο δυσαρεστημένο με τη Βόρειο Κορέα και πρόθυμο «αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συνένωσή της» με τη Νότιο Κορέα.

Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks «θησαυρό αναλυτικού υλικού», τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αστειεύθηκε αναφερόμενος σε ένα τηλεγράφημα που τον χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο» λέγοντας ότι εκείνος στον καθρέφτη του βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επίσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές. «Μας προκαλεί αμηχανία; Ναι. Είναι άβολο; Ναι. Έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Νομίζω αρκετά μετρίου μεγέθους» είπε. Αντίθετα η Σάρα Πέιλιν κατήγγειλε την «ανικανότητα» της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν «τρομοκρατική οργάνωση». Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει «δολοφονηθεί ο Ασάντζ» από τη CIA.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: