Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
INTERPOL ΕΝΑΝΤΙΟΝ WIKILEAKS
Την ώρα που συνεχίζεται ο σάλος από τη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, η Interpol εξέδωσε νωρίς σήμερα διεθνές ένταλμα για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Νωρίτερα, η Σουηδία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης, στο οποίο ο Ασάνζ άσκησε έφεση.
Η Ιντερπόλ, από την πλευρά της, άναψε το πράσινο φως ώστε το ένταλμα σύλληψης να κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες. Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για το βιασμό μιας γυναίκας και την παρενόχληση μιας δεύτερης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η Ιντερπόλ, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Άσαντζ όπου τον εντοπίσουν. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο. Την Τρίτη, η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε πρόθυμη να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ, αλλά αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την πρόταση, λέγοντας ότι ο Αυστραλός «δε θα έπρεπε» να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Πάντως, ο Άσαντζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης». Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype, ο Ασάντζ είπε στο Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέκοψε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και του Πακιστάν είναι οι τελευταίοι που έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των εγγράφων που δημοσιοποιούνται. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δεν συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον. Ο Κρόουλι είπε, επίσης, ότι «γίνονται βήματα για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα» διανομής πληροφοριών που «έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής», ενώ χαρακτήρισε τον Ασάντζ «αναρχικό». Και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια...
Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου