Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Διάγγελμα Μουμπάρακ και στην Αίγυπτο το χάος!





Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των πολιτών στην Αίγυπτο κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, παρά την υποχώρηση του τελευταίου και τη διάλυση της κυβέρνησής του. Πλέον οι διαδηλωτές, δείχνουν να μην πτοούνται ούτε απ' την παρουσία τη αστυνομίας, ούτε όμως από τα τανκς όπου έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Στα επεισόδια της Παρασκευής, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και από την Τρίτη - όταν δηλαδή ξεκίνησε η εξέγερση - τουλάχιστον 30, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000.
Σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 53 άνθρωποι, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. 
Από το πρωί στο κέντρο του Καΐρου, έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουμπάρακ και απαιτούν την απομάκρυνσή του καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του.
Το Reuters μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί απ' την πλευρά της αστυνομίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για πραγματικά πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν, πως λεηλατήθηκε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour σήμερα, στην περιφέρεια του Καΐρου.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μη συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.




Το διάγγελμα Μουμπάρακ
Μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Χόσνι Μουμπάρακ στην πρώτη ομιλία του προς το έθνος, ζήτησε απ' τον κόσμο να ηρεμήσει και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό είπε: «Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται πως ο λαός του ζητά ν' αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκείνος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος». Τόνισε επίσης, πως δε θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας του και είπε χαρακτηριστικά: «υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος». Μάλιστα σημείωσε, ότι οι πολίτες "είναι σε θέση" να διαδηλώνουν μόνο και μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις.




Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει αυτά που υποσχέθηκε και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας.  Ζήτησε επίσης απ' τον Χ. Μουμπάρακ, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για τον λαό του. Στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι: «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού». Ακόμα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε, πως είπε στον Μουμπάρακ, να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να αποφευχθεί η χρήση βίας ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
Ο Μπ. Ομπάμα, ανέφερε ακόμη: «Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει τη μοίρα του. Αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» και υπογράμμισε: «Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο».
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, απείλησε πως θα αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο, σε περίπτωση που το καθεστώς του προέδρου Χ. Μουμπάρακ, δεν σταματήσει άμεσα να ασκεί βία ενάντια στους διαδηλωτές και εάν δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ρόμπερτ Γκιμπς -εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου- είπε πως η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ, παρέχουν περισσότερα από 1,5 δις δολάρια σε βοήθεια στο Κάιρο και κυρίως στρατιωτική. Συγκεκριμένα ο Γκιμπς είπε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού» και πρόσθεσε «Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια που παρέχουμε και αυτό εξετάζουμε». Καταλήγοντας είπε πως: «Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τί πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν».

Οι πόλεις παραδίδονται στη βία
Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Καφρ ελ Σείχ, Σουέζ, Ασουάν, Μανσούρα, Νταμιέτα, Κομ Όμπο... Η μία πίσω απ' την άλλη παραδίδονται στη βία οι πόλεις, καθώς η χώρα διανύει την πλέον ταραγμένη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Ταυτόχρονα όμως για το καθεστώς Μουμπάρακ, είναι και η ισχυρότερη πρόκληση που δέχτηκε ποτέ.
Ένας 22χρονος διαδηλωτής, ο Αμάλ Άχμεντ, επισήμανε: «Είναι ώρα να αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλω καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου».

Σκότωσαν τον αδελφό μου
«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ο διαδηλωτής στο Σουέζ. Γύρω του επικρατούσε το αδιαχώρητο: κάποιοι κρατούσαν το νεκρό κορμί ενός αιγυπτίου, που συμμετείχε κι αυτός στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Η εικόνα αυτή καταγράφηκε ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ένας νεκρός απ' τις σημερινές ταραχές στο Κάιρο. Η κατάσταση σε όλες πλέον τις πόλεις, εξελίσσεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν να φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ απ' την εξουσία, συναντούν τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί άσφαιρα πυρά, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Ακόμη, αναφέρθηκε πως στο κέντρο του Καίρου, ορισμένοι αστυνομικοί έβγαλαν τις στολές τους και πέρασαν στην..αντίπερα όχθη, σε αυτή δηλαδή των διαδηλωτών (!)
Αξιωματούχοι της ασφάλειας, επισήμαναν πως πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε 11 τουλάχιστον από τις 28 επαρχίες της χώρας.
Οι αιγυπτιακές αρχές, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων και ίντερνετ, τουλάχιστον στο Κάιρο.




Ο Μπαραντέι
Σήμερα οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με το τέλος των προσευχών της Παρασκευής, στις οποίες συμμετείχε και ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη σε κατ' οίκον περιορισμό. Λίγο νωρίτερα, είχε εγκλωβιστεί στο τζαμί στο οποίο προσευχόταν. Έξω απ' το τέμενος, κάηκαν πολλά αυτοκίνητα και αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα ή λιποθύμησαν. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσες συλλήψεις έγιναν, ωστόσο ήταν αρκετές, καθώς επίσης κρατήθηκαν και 4 γάλλοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα, αλλά μόνο για λίγο.
Ο Μπαραντέι, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, αφού πρώτα αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.


Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια: