Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Λύσεις για να περιοριστούν οι κλιματικές αλλαγές!

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιοριστούν οι κλιματικες αλλαγες? Ορίστε μερικές λύσεις!Δεν είναι κακό, δοκιμάστε το!


-Έχετε όρεξη για καφε? Βράστε μόνο την ποσότητα νερού που χρειάζεστε και μη γεμίζετε την καφετιέρα μέχρι επάνω.

-Τα αεροπλάνα είναι η μεγαλύτερη πηγη εκπομπών CO2. Σκεφθείτε να πάτε διακοπές στη χώρα σας ή ανακαλύψτε και άλλα μέρη της Ευρώπης με το τρένο

-Τα αυτοκίνητα ευθύνοντια για το 10% των εκπομπών CO2 της ΕΕ. Γιατί να μη χρησιμοποιύμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς?? Το ποδήλατο και το περπάτημα είναι οι πιο υγιείς κι οικονομικές επιλογες.

-Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα καινούριο ψυγείο,πλυντήριο πιάτων ή άλλη ηλεκτρική συσκευη πείτε τους να βεβαιωθείτε ότι είναι κατηγορίας Α σύμφωνα με την ευρωπαική ετικέτα ενεργειακής απόδοσης που κάθε συσκευη πρέπει να διαθέτει. Η κατηγορία Α σημαίνει ότι οι συσκευές έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.-Μην αφήνετε την τηλεόραση,το στερεοφωνικο ή τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναμονής-δηλαδή με αναμμένο το φωτάκι. Η τηλεοραση καταναλώνει το 45% της ενέργειας της όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.Εαν όλοι οι Ευρωπαίοι το καταλάβαιναν αυτο θα εξοικονομούσαν ενέργεια που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει μια χώρα σαν το Βέλγιο.

-Μην αφήνετε στην πρίζα τον φορτιστή του κινητού σας,ενώ αυτο έχει ήδη φορτίσει,γιατί έτσι σπαταλιέται το 95% της ενέργειας-ενώ μόνο το 5% χρησιμοποιείται για να φορτίσει το κινητό σας.

-Εξοικονομίστε ζεστο νερό κάνοντας ντους κι όχι γεμίζοντας τη μπανιέρα-έτσι καταναλώνεται 4 φορές λιγότερη ενέργεια.

-Να σβήνετε τα φώτα όταν βγαίνετε έξω κι όταν δεν τα χρειάζεστε. Τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 30% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ,έτσι θα υπήρχε μεγάλη διαφορά να όλοι προσπαθούσαμε για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης θα εξοικονομούσαμε χρήματα-αν σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε εξοικονομούμε περίπου €60 το χρόνο.

-Να αγοράζετε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι πιο ακριβές απο τις κανονικές λάμπες αλλα διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια.

-Μην υπερθερμαίνετε το σπίτι σας.Η μείωση της θερμοκρασίας κατα μόλις 1'C μπορεί να μειώσει έως και 7%το λογαριαμό ρεύματος.

-Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο αυτοκίνητο,σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μικρό μοντέλο,που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Όλα τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ετικέτα που δείχνει την ποσότητα CO2 που εκπέμπουν. Η ΕΕ έχει στόχο να μειώσει τον μέσο όρο εκπομπών στα νέα αυτοκίνητα σε 120g CO2 ανα χλμ.

-Μη βάζετε στο ψυγείο ζεστό φαγητό-αφήστε το πρώτα να κρυώσει.

-Προτιμήστε τα προιόντα με την ευρωπαική ετικέτα eco-μια εικόνα ενός μικρού λουλουδιού σε ορισμένα προιόντα.Δείχνει ότι το συγκεκριμένο προιόν είναι καλύτερο για το περιβάλλον από άλλα παρόμοια προιόντα χωρίς την ετικέτα.

-Όταν αερίζετε το δωμάτιο αφήστε το παράθυρο ανοιχτό για μερικά λεπτά και μετά κλείστε το,μην αφήνετε τη ζέστη να φύγει.

Απο το 'Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης', έκδοση 2007]

επιμέλεια:Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: