Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πάντιτς: "Είχα πρόταση από την ΑΕΛ!"

Το 2001 ο μεγάλος σολίστας του Πανιωνίου είπε το τελευταίο "αντίο" στην ομάδα που αγάπησε, λατρεύτηκε όσο λίγοι και που γεύτηκε αμέτρητες χαρές, αλλά και... λύπες.


Ο Μίλινκο Πάντιτς 10 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα βρίσκεται στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης και διδάσκει σε παιδιά τα μυστικά της μπάλας όπως μόνο αυτός γνωρίζει. Στην Πλατεία, αλλά και σε άλλες πλατείες στην χώρα μας δεν τον ξεχνούν - ειδικά όσοι τον έζησαν ως ποδοσφαιριστή. Μάλιστα, οι παραδοσιακοί "κυανέρυθροι" ακόμα τραγουδούν το σύνθημα: "Σε βλέπουν και παθαίνουν ίλιγκο, Μίλινκο".

Ειδικά στην Ατλέτικο, γνωρίζουν αρκετά καλά ότι ο "Σόλε" έχει με την μπάλα σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη. Εξάλλου, οι "ροχιμπλάνκος" έχουν να γευτούν την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας ή του Κυπέλλου, από τότε (1995-96) που ο Πάντιτς ζωγράφιζε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Για την ακρίβεια, ακόμα δεν ξεχνούν τον τελικό στη Σαραγόσα, στο γήπεδο "Λα Ρομαρέδα", με την Μπαρτσελόνα την περίοδο 1995-96. Σε αυτό το ιστορικό ματς ο Πάντιτς στο 102' σκόραρε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, δίνοντας στην ομάδα του τον ένατό της τίτλο, μπροστά σε 32.500 θεατές. Έτσι το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι, Ντίας Βέγα βρήκε την ομάδα της Μαδρίτης νταμπλούχο Ισπανίας - χάρη στο γκολ του Πάντιτς.

Γι΄ αυτό δεν είναι τυχαία ούτε η προτομή του που δεσπόζει έξω από το "Βιθέντε Καλντερόν", ούτε το γεγονός ότι πριν από κάθε εντός έδρας αναμέτρηση υπάρχει πάντα στο σημείο του κόρνερ μια ανθοδέσμη προς τιμή αυτού του ξεχωριστού ποδοσφαιριστή και ανθρώπου.

Το Sport24.gr τον πέτυχε στο γήπεδο όπου προπονεί παιδιά στις ακαδημίες της Ατλέτικο, θυμίζοντάς του τις μεγάλες στιγμές που έζησε ως ποδοσφαιριστής με την Ατλέτικο και φυσικά τον Πανιώνιο. Απολαύστε τον πραγματικό κύριο, Μίλινκο Πάντιτς.

Λείπετε από την χώρα μας αρκετά χρόνια, παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα;

"Λίγα πράγματα ξέρω, όχι πολλά".

Στη συνέχεια μάς ζήτησε να του πούμε δυο πράγματα για τα δρώμενα στον Πανιώνιο. "Διοικητικά τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ομάδα ανήκει στον Ερασιτέχνη, ο κύριος Τσακίρης έφυγε από το σύλλογο και πρόεδρος είναι ο Βεντούρης", του είπαμε σύντομα για να τον κατατοπίσουμε, με τον ίδιο να σχολιάζει:

"Τον θυμάμαι τον Βεντούρη είναι ο κύριος που ήταν πρόεδρος στο μπάσκετ, όταν εγώ έπαιζα  στον Πανιώνιο. Θυμάμαι και την ιστορία με τον Χριστοδούλου (σ.σ ο Φάνης τότε είχε ζητήσει από τον Γεράσιμο Βεντούρη να φύγει από την ομάδα, με τον ίδιο να ζητά από τους Γιαννακόπουλους και τον Κόκκαλη πολλά λεφτά και αρκετά έμψυχα ανταλλάγματα). Με τον Τσακίρη μίλησα μια φορά στο τηλέφωνο πέρυσι, δεν τον ξέρω καλά. Δυστυχώς στον Πανιώνιο μια ζωή γίνονταν αλλαγές, αφού υπήρχε ο Μπέος...".

Προπονητής πλέον είναι ο Τάκης Λεμονής.

"Ο Λεμονής είναι φίλος μου. Ήξερα ότι συζητούσαν, αλλά όχι ότι τελικά πήγε. Είναι καλός άνθρωπος και εξαιρετικός προπονητής, όμως δεν ξέρω αν θα καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα γιατί δε γνωρίζω τι γίνεται με τη διοίκηση".

Με την Ελλάδα ποια είναι η σχέση σας πια;

"Η Λάρισα είναι ακόμα τελευταία;", με το μυαλό μου να προσπαθεί να καταλάβει γιατί με ρώτησε κάτι τέτοιο απάντησα αμέσως: "ναι". "Πριν ένα μήνα με πήραν τηλέφωνο για να αναλάβω την ΑΕΛ, ευτυχώς που δεν ήρθα", συμπλήρωσε αμέσως, λύνοντας μου την απορία και δίνοντάς μας παράλληλα μια είδηση που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε.

'Οταν ο Πανιώνιος έπεσε κατηγορία εσείς δεν φύγατε, προτιμήσατε να σταθείτε και να βοηθήσετε την ομάδας σας να ανέβει κατηγορία. Σήμερα δεν το βλέπουμε αυτό.

"Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Τότε με είχε προσεγγίσει ο Άρης, αλλά εγώ τους είπα ότι 'με τον Πανιώνιο έπεσα και με τον Πανιώνιο θα ανέβω'. Πλέον αν ο παίκτης δεν ρωτήσει το μάνατζερ του δεν κάνει τίποτα".

Στο ισπανικό πρωτάθλημα βλέπουμε να κυνηγούν τον τίτλο δυο ομάδες (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης), όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή;

"Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρονιά παρατηρούμε να γίνεται αυτό στην Ισπανία. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Μια ομάδα όταν τελειώνει το πρωτάθλημα 30-40 βαθμούς μπροστά από τον τρίτο μόνο κακό μπορεί να είναι. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη δεν υπάρχουν χρήματα. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν ρευστό, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ. Οι ομάδες αναγκάζονται να στηρίζονται σε παίκτες δικούς τους, από τις ακαδημίες. Και αυτό θα συμβαίνει μέχρι να σταματήσει η κρίση που υπάρχει".

Να πάμε στα πιο ευχάριστα τώρα. Πείτε μας για το γκολ στον τελικό με την Μπαρτσελόνα;

"Είχα σκοράρει στις καθυστερήσεις στον τελικό της Σαραγόσα και πήραμε το νταμπλ. Δυστυχώς από τότε η Ατλέτικο δεν έχει καταφέρει να το κερδίσει ξανά. Πέρυσι φτάσαμε στον τελικό με την Σεβίλλη, αλλά δεν τα καταφέραμε. Βεβαίως πήραμε το Europa League. Θα δούμε τι θα γίνει φέτος".

επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: