Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Σε ισόβια ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που δικάστηκε από πολιτικό δικαστήριο

 
 
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε την Τρίτη ο Αχμέντ Γκαϊλάνι, ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που έφτασε ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, για τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.
Το δικαστήριο ανέφερε πως τα όσα μπορεί να υπέστη ο Γκαϊλάνι στο Γκουαντάναμο «ωχριούν μπροστά στα δεινά και τον τρόμο» που προκάλεσαν οι επιθέσεις. Ο δικαστής ανέφερε πως η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα δικαιοσύνης τόσο για τον 36χρονο κατηγορούμενο όσο και για τους συγγενείς των 224 θυμάτων των δύο επιθέσεων.
Ο Α. Γκαϊλάνι, υπήκοος Τανζανίας, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να δείξει επιείκεια υποστηρίζοντας πως δεν είχε πρόθεση να χάσει κανείς τη ζωή του και πως υπέστη βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο.
Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2004 στο Πακιστάν, ανακρίθηκε σε μυστική τοποθεσία από τον αμερικανικό Στρατό και μεταφέρθηκε το 2006 στο Γκουαντάναμο.
Η δίκη, που έγινε με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της επίθεσης σε υψηλούς συναισθηματικούς τόνους, και ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος το Νοέμβριο. Την Τρίτη του ανακοινώθηκε η ποινή, την οποία τόσο η εισαγγελία όσο και η κυβέρνηση υποδέχθηκαν με ικανοποίηση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης του Γκαϊλάνι θεωρείτο τεστ για την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να οδηγήσει σταδιακά όλους του κρατούμενους του Γκουαντάναμο σε δίκαιη δίκη επί αμερικανικού εδάφους.

Αναδημοσίευση από: in.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: