Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στο νοσοκομείο 20άχρονος από αστυνομικούς




Θύμα απρόκλητης αστυνομικής βίας καταγγέλλει πως έπεσε ένας νεαρός στο κέντρο της Τρίπολης. Για αβάσιμες κατηγορίες κάνει λόγο η αστυνομία.
Σύμφωνα με τα όσα καταμαρτυρεί ο 21χρονος Βασίλης Σωτηρόπουλος, φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Τοπογράφων-Μηχανικών, δέχτηκε σφοδρή επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων ένστολων κατά τη διάρκεια ελέγχου του για εξακρίβωση στοιχείων. Μάλιστα ήταν τέτοιος ο «ζήλος» των αστυνομικών που έστειλαν στο νοσοκομείο τον 20χρονο με εκδορές, μώλωπες και σοβαρό τραύμα στο μάτι.

Ο νεαρός μίλησε στο newsbomb.gr, εξιστορώντας την περιπέτειά του. «Επιστρέφαμε από διασκέδαση εγώ και δυο φίλοι μου, όταν περάσαμε έξω από μια καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Έξω από το μαγαζί υπήρχε μια καρέκλα πάνω στην οποία ο φίλος μου σκόνταψε και νευριασμένα την κλώτσησε. Μετά από λίγη ώρα, σταμάτησε μπροστά μας ένα συμβατικό αυτοκίνητο, από όπου βγήκε ένας άντρας με πολιτικά ζητώντας μας τις ταυτότητές μας. Ήταν αστυνομικός της ασφάλειας ο οποίος ενώ του ζητούσαμε επίμονα να μας επιδείξει ταυτότητα, εκείνος αρνήθηκε.
Οι δυο φίλοι μου είχαν μαζί τους ταυτότητα, ενώ εγώ όχι. Ωστόσο του ανέφερα ποιος ήμουν και που σπούδαζα. Εκείνος τότε νευριασμένα μας απείλησε λέγοντας ‘καλα θα δείτε τι θα πάθετε’ καλώντας παράλληλα και ενισχύσεις. Αφού ήρθαν 3 αυτοκίνητα, κατέβηκαν 12 ένστολοι με δυο κουκουλοφόρους οι οποίοι προσπάθησαν με τη βία να με βάλουν στο περιπολικό. Αφού μου περάσανε χειροπέδες, με βάλανε με μπουνιές μέσα στο περιπολικό ενώ η βία συνεχίστηκε και μέσα στο όχημα. Εγώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής στο αστυνομικό τμήμα τους παρακαλούσα να σταματήσουν αλλά εκείνοι συνέχιζαν»
Κατά την παραμονή του στο τμήμα, για περίπου δυο ώρες, και αφού είχαν καταφτάσει οι γονείς και ο δικηγόρος του, ο φοιτητής άρχισε να αισθάνεται ζαλάδες. Τρεις ώρες αργότερα, όπως αναφέρει, περιπολικό τον μετέφερε στο Γενικό Αρκαδικό Νοσοκομείο όπου και εξετάστηκε φρουρούμενος. «Το μάτι μου έπαθε μεγάλη ζημιά. Έχω χτυπήματα στη κοιλιακή χώρα και φέρω μώλωπες στο σώμα», δηλώνει. «Είναι δυνατόν να έγιναν όλα αυτά για μια ταυτότητα! Οι πολίτες εδώ είναι εξαγριωμένοι με το περιστατικό». Ο νεαρός αφήνει υπονοούμενα για το ήθος του συγκεκριμένου αστυνομικού ο οποίος φέρεται να παρίσταται στο συμβάν ως θαμώνας στη συγκεκριμένη καφετέρια.
«Με το γαρίφαλο θα του φερόμασταν;»
Για προκλητική συμπεριφορά του νεαρού κάνουν λόγο από τη μεριά τους οι αστυνομικοί. Ο Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας Παναγιώτης Καγκαράκης, μιλώντας εκ μέρους τους στο Newsbomb.gr παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή.
«Ειδοποιηθήκαμε από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας για βανδαλισμούς στο μαγαζί του. Επί τόπου έσπευσε περιπολικό για έλεγχο. Οι δύο είχαν ταυτότητα την οποία επέδειξαν, αλλά ο 20χρονος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά επιτέθηκε απρόκλητα στον αστυνομικό με ύβρεις χρήση σωματικής βίας. Ο αστυνομικός αναγκάστηκε και κάλεσε ενισχύσεις όπου κατέφτασαν 2 περιπολικά της ΟΠΚΕ. Ο νεαρός στη θέα τους εξοργίστηκε περισσότερο καθώς άρχισε να τους βρίζει με ακατανόμαστες φράσεις. Δεν ξέρω υπό ποια επήρεια βρισκόταν!
Στη προσπάθειά τους να του φορέσουν χειροπέδες και να τον βάλουν στο περιπολικό ο κατηγορούμενος συνέχισε να αντιστέκεται σθεναρά». Ο κ. Καγκαράκης ερωτηθείς αν ασκήθηκε βία από τη πλευρά των αστυνομικών, χρησιμοποίησε την εξής χαρακτηριστική φράση «Όταν ασκείτε τέτοια βία, με το γαρίφαλο θα του φερόμασταν;» ενώ για να ενισχύσει την άποψη περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του νεαρού, ανέφερε πως καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος οι δυο φίλοι του προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν κλείνοντάς του το στόμα. «Οι άλλοι δυο γιατί δεν αντέδρασαν; Γιατί δεν τους φορέσαμε χειροπέδες; Που αποδίδω τα όσα έκανε ο φοιτητής; Μα αυτή είναι μια προσφιλή τακτική των κατηγορουμένων προκειμένου να έχουν άλλοθι. Όλα αυτά είναι αντιπερισπασμός. Δεν τρελάθηκαν ξαφνικά εφτά συνάδελφοι!
Όλα θα αποδειχθούν στη πορεία. Αν ασκήθηκε βία και αν προκύψει κάτι εναντίον των αστυνομικών, θα τους καταδικάσουμε».
Η υπόθεση αναμένεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, με εκατέροθεν μηνύσεις. Ο 20χρονος διώκεται για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και απείθεια.

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: