Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Χάνουν τα βαρέα δύο στους τρεις εργαζομένους

Όπως φαίνεται, ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά θα τη γλιτώσουν απ' τις περικοπές που γίνονται αυτόν τον καιρό στη χώρα μας, κι έτσι 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους στο 58ο έτος της ηλικίας τους.Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές καθώς και η αποχαρακτήριση ορισμένων εξ αυτών των επαγγελμάτων, θα προκαλέσει την απώλεια μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε δύο στους τρεις εργαζομένους.
Ωστόσο, ο αποχαρακτηρισμός θα αφορά εκείνους που είναι λίγα χρόνια στο επάγγελμα ή αυτούς που εισέρχονται από εδώ και πέρα στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι θα είναι φθηνότεροι, αφενός ως προς  τις μηνιαίες αποδοχές και αφετέρου ως προς τον ασφαλιστικό τομέα.
Ουσιαστικά η αναθεώρηση της λίστας (η οποία επήλθε έπειτα από απαίτηση της τρόικας) σε υλοποίηση του νόμου για το Ασφαλιστικό (3865/10), αναμένεται να εφαρμοστεί στα τέλη του χρόνου (μεταβατικό 6μηνο προσαρμογής), βγάζοντας έτσι εκτός βαρέων τους εργαζόμενους των οποίων οι ειδικότητες θα αποχαρακτηριστούν, όπως τόνισε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Αυτό που επανέλαβε ο κ. Κουτρουμάνης, είναι πως όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 είναι βαρέα και ανθυγιεινά, δεν θίγονται από τις νέες ρυθμίσεις, ακόμα κι αν τα επιπλέον ένσημα είναι μικτά του ΙΚΑ.
Βέβαια, εάν υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν απ' τη νέα λίστα ή ενταχθούν σ' αυτή, θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1-1-2012 και για τις πιο πολλές κατηγορίες από 1-1-2015.
Διαφορετικά, θα χάσουν τόσο τα επιδόματα για τις βαριές εργασίες, όσο και το δικαίωμα της εξόδου στη σύνταξη με μειωμένη στο 58ο ή στο 60ο έτος ή ακόμη θα υποχρεωθούν σε 5ετή επιπλέον εργασία με 35ετή ασφάλιση, καθώς θα έχουν να περιμένουν λόγω της μείωσης των αποδοχών και μικρότερη σύνταξη.
Στο σύνολό τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον αποχαρακτηρισμό της εργασίας τους, περί τα 750.000 άτομα που κολλούν ένσημα βαρέων επαγγελμάτων.
 
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Περικοπές παντού ΕΚΤΟΣ απ' τα παπαδαριά, μεγαλοκαρχαρίες κλπ κλπ. Ας φτιάξουν έναν Καιάδα, να μας πετάξουν εκεί μέσα αμα είναι, να γλυτώσουν μια και καλή, για να μπορούν να ζουν αυτοί καλά και εμείς ΚΑΘΟΛΟΥ!!!
Ελένη