Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιβλήθηκε θανατική ποινή στον Μοχάμεντ Αχμέντ Χουσείν

Το δικαστήριο της Αιγύπτου, επέβαλε την ποινή του θανάτου στον 39χρονο που σκότωσε έξι χριστιανούς κόπτες καθώς και έναν αστυνομικό το βράδυ των κοπτικών Χριστουγέννων στο Ναγκ Χαμάντι, ενώ κλιμακώνεται η ένοπλη βία ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς στη χώρα, ύστερα από βομβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια.
Στον γνωστό και με το ψευδώνυμο "Χαμάν Καμούνι", το δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα πρέπει να του επιβληθεί θανατική ποινή για φόνο από πρόθεση, και όπως προβλέπεται απ' τη νομοθεσία, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί απ' τον ανώτατο μουφτή, τον επικεφαλής των θρησκευτικών αρχών της χώρας. Όπως όμως φαίνεται, η διαδικασία αυτή θα είναι μάλλον τυπική και η θανατική ποινή θα επικυρωθεί πάραυτα. 
Στις 20 του Φλεβάρη, θα ανακοινωθεί και η ποινή των δύο συνεργών του Χουσεΐν, αφού κατείχαν οπλισμό και βοήθησαν το δράστη στη φονική επίθεση.
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η θρησκευτική βία μεταξύ των Χριστιανών Κοπτών και των μουσουλμάνων, από αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, έχασε τη ζωή του ένας χριστιανός, αφού δέχτηκε πυρά από έναν μουσουλμάνο αστυνομικό, μέσα σ' ένα τρένο στην πόλη Σαμαλούτ και θα δικαστεί για φόνο εκ προ μελέτης.
Στην Αλεξάνδρεια την Πρωτοχρονιά, μία έκρηξη βόμβας ήταν η αφορμή να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή στη νεότερη ιστορία της Αιγύπτου, ήταν η πιο σοβαρή επίθεση ενάντια σε θρησκευτική ομάδα.

Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: