Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στα 2 ευρώ θα "πετάξει" η αμόλυβδη

Ράλι σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, με το Μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών, καθώς η αναταραχή στη Λιβύη έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της προσφοράς πετρελαίου από την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής.
Συγκεκριμένα, το Μπρεντ "πέταξε" μέχρι τα 119,79 δολάρια (+7,7%), για να υποχωρήσει αργότερα στα 117 δολάρια με κέρδη 5,4%, καθώς στις αγορές υπάρχουν φόβοι ότι από την εξέγερση έχουν επηρεασθεί τα 2/3 της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης.
Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου αναπόφευκτα επηρεάζει και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με την Societe Generale, μία αύξηση των τιμών κατά 20 δολάρια το βαρέλι ίσως μειώσει τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης κατά 1%.
Η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου από τα εργοστάσια της Λιβύης προκάλεσε άμεση επίπτωση στη συνολική προσφορά του «μαύρου χρυσού».
Η έκταση της μείωσης της παραγωγής δεν είναι γνωστή, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από το 25% έως το 60% της ημερήσιας παραγωγής της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισπανική εταιρία Repsol και η γερμανική Wintershalt ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής τους στη Λιβύη, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, έναντι συνολικής παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ο μεγάλος κίνδυνος για τους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου είναι η επέκταση των αναταραχών στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και κυρίως έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες από τις πετρελαιοπηγές της για να καλύψει τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τη Λιβύη ή άλλες χώρες.

Στα 2 ευρώ το λίτρο βενζίνης στην Ελλάδα;

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του ντίζελ θέρμανσης στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας λόγω των αναταραχών που επικρατούν στη Λιβύη αλλά και γενικότερα λόγω της αστάθειας στις υπόλοιπες αραβικές χώρες.
Όπως δείχνουν οι τιμοληψίες του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η αμόλυβδη έχει ανέβει από τις αρχές του μήνα τρία λεπτά το λίτρο και η μέση τιμή της εκτινάχθηκε στα 1,628 ευρώ το λίτρο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η υψηλότερη τιμή έχει σταθεροποιηθεί στα 1,85 ευρώ το λίτρο.
Πρατηριούχοι μάλιστα κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις και μιλούν για το ορατό ενδεχόμενο το λίτρο βενζίνης να αγγίξει ως και τα 2 ευρώ.
Οι ακριβότεροι νομοί στην Ελλάδα είναι η Κεφαλλονιά (1,749 ευρώ το λίτρο), το Λασίθι (1,726 ευρώ), το Ρέθυμνο (1,725 ευρώ), ακολουθούν Χίος και Κυκλάδες με (1,705 ευρώ το λίτρο).
Στα ύψη όμως έχει εκτιναχθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου από την αρχή του μήνα έχει ανέβει τέσσερα λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή του διαμορφώνεται πια στα 0,84 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: news247.gr   
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: