Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αδελφός σκοτώνει αδελφό







Η κατάσταση στο Κάιρο βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς εχθές το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές (αυξάνοντας έτσι τους νεκρούς του τελευταίου 24ώρου σε τουλάχιστον επτά), και σύμφωνα με ιατρικές πηγές να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.
Ο αιγυπτιακός στρατός αναπτύσσοντας δυνάμεις πεζικού, δημιούργησε έτσι μια ουδέτερη ζώνη, στην προσπάθειά του να εμποδίσει τις συγκρούσεις.
Δημοσιογράφος του Reuters στην περιοχή, ανέφερε πως τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονταν σε απόσταση 80 μέτρων το ένα απ' το άλλο. Είναι ίσως η πρώτη αποφασιστική ενέργεια απ' την πλευρά του στρατού ώστε να σταματήσει η βία. Με βάση την ίδια πηγή, «η ουδέτερη ζώνη είναι εντελώς καλυμμένη με πέτρες μεγέθους γροθιάς, τις οποίες πετούν οι μεν στους δε».
Στο μεταξύ εχθές, στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης), στις 04:00 π.μ. (τοπική ώρα, αλλά καί ώρα Ελλάδας) ακούγονταν σποραδικά πυρά έως και μία ώρα αργότερα τουλάχιστον.
Ένας γιατρός απ' το τμήμα των επειγόντων περιστατικών, σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, κατήγγειλε πως ξεπερνούν τους 1.500 οι τραυματίες απ' τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών, οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία, δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και αρκετοί μεταξύ αυτών τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Ο Σουλεϊμάν κάνει έκκληση στους διαδηλωτές

Ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, κάλεσε τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους το βράδυ της Τετάρτης, όπως είχε κάνει δηλαδή και ο στρατός την ίδια μέρα το μεσημέρι, και προειδοποίησε πως ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί ν' αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.
Ο επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, σε συνέντευξη αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, επιμένοντας στον όρο να φύγει πρώτα απ' την εξουσία ο Μουμπάρακ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν "κάθε μέτρο" που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.
 
 

«Φύγετε άμεσα»

Η Ουάσινγκτον κάλεσε εχθές τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Αίγυπτο ακόμη, να φύγουν αμέσως από τη χώρα.
Η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδίκασε τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Κάιρο την Τετάρτη.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας  σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters, στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι "εύθραυστη" με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία να βρίσκονται παγιδευμένες στο δίλημμα του "μερικού εκσυγχρονισμού", στο οποίο το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπει σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού να παίρνουν μερίδιο απ' τα οικονομικά οφέλη. 

Πηγή: news247.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: