Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη φλεγόμενη Λιβύη

Προσγειώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και τα τρία ελληνικά C-130 που έφυγαν από τη Λιβύη, ενώ πλοία μεταφέρουν πολίτες από τη Βεγγάζη στο Ηράκλειο και τη Σούδα Κρήτης.

Οι Έλληνες που βρίσκονταν στη Λιβύη και επαναπατρίσθηκαν με πλοία αλλά και με στρατιωτικά αεροσκάφη, μετέφεραν εικόνες χάους, ενώ και αρκετοί ξένοι υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί απ' τη χώρα με τα ελληνικά μέσα.
Το βράδυ της Πέμπτης προσγειώθηκε στην Αθήνα το πρώτο απ' τα τρία C-130, όπου και οι 88 Έλληνες που μετέφερε είναι καλά στην υγεία τους. Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και το δεύτερο C-130 προερχόμενο από την Τρίπολη, ενώ στη 01:45 προσγειώθηκε και το τρίτο αεροσκάφος με 59 επιβάτες.

Στο δεύτερο C-130, επέβαιναν 83 επιβάτες, μεταξύ των οποίων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Ζέπος, ήταν και ένας Έλληνας υπάλληλος της πρεσβείας που είχε τραυματιστεί στον ώμο και στο πόδι από πυροβολισμούς που δέχθηκε χθες το απόγευμα. Ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι επαναπατρισθέντες Έλληνες, εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους και χαρακτήρισαν την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη δραματική.

Και με πλοία

Το βράδυ απέπλευσε επίσης από το Ηράκλειο το Olympic Champion για τη Βεγγάζη. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε φύγει νωρίτερα απ' τη Βεγγάζη για τη Σούδα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Λιβύης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, τα πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion της ΑΝΕΚ, είχαν δέσει στο Ηράκλειο το μεσημέρι, μεταφέροντας 4.500 Κινέζους και 46 Έλληνες. Το δεύτερο έφυγε ξανά το βράδυ για τη Λιβύη.

Ο κ. Γιάννης Ζέπος αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης επαναπατρισμού καθώς και στις δυσκολίες στην επιβίβαση των Ελλήνων, και τόνισε ότι από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του υφυπουργού Δημήτρη Δόλη, ο οποίος συνόδευσε τους Έλληνες και συντόνισε την επιχείρηση, έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει.
 
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: