Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αμυντική προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας




Σε συμφωνία για την εκπαίδευση στελεχών του συριακού στρατού, από στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατέληξαν η Τουρκία και η Συρία. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην οργάνωση πλαισίου στρατιωτικού διαλόγου, υψηλού επιπέδου.

Κύκλοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου εκτιμούν ότι η στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με τη Συρία θα οδηγήσει στη «δυτικοποίηση» της οργάνωσης και της δράσης των συριακών ένοπλων δυνάμεων, με δεδομένες τις παραδοσιακές αμυντικές σχέσεις που είχε η χώρα με τη Σοβιετική Ένωση.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, το 1998, επί τη βάσει πληροφοριών ότι η Συρία προσέφερε καταφύγιο σε αντάρτες του "ΠεΚαΚα" (PKK), οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Αδάνων, δρομολογώντας την αμυντική συνεργασία τους κατά του PKK.
Το πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων Τουρκίας-Συρίας έχει ενισχυθεί ουσιαστικά κατά τα τελευταία χρόνια, με τις αμοιβαίες εκατέρωθεν επισκέψεις στρατιωτικών στελεχών, αλλά και τη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Η αμυντική προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας αποκτά ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, με δεδομένη τη ρευστότητα των περιφερειακών εξελίξεων στο γεωγραφικό τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που δρομολογούν τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

Αναδημοσίευσης από: newsbomb.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: