Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου για μία γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που οργανώνεται σήμερα. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο.

Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα στην πλατεία Ταχίρ.
Την ίδια ώρα, πάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας πετούν ελικόπτερα και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο του Καΐρου.
Χθες, οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση τους ανέφεραν πως "Η παρουσία του στρατού είναι για το καλό σας και αποσκοπεί στη δική σας ασφάλεια" για να προσθέσουν πως "δεν θα καταφύγουμε στη χρήση βίας εις βάρος του μεγάλου λαού μας".
Ο στρατός αναγνώρισε τη νομιμότητα των αιτημάτων του λαού και τόνισε ότι εγγυάται το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, όταν αυτή γίνεται με ειρηνικά μέσα.
Κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις δολιοφθορές και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Προειδοποίησε τους παράνομους ότι δεν θα ανεχθεί περιστατικά πλιάτσικου και τρομοκράτησης των πολιτών.
Εντωμεταξύ, στο Κάϊρο, για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία βρίσκεται ο αμερικανός πρώην πρεσβευτής Φρανκ Ουίσνερόπ.
Ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι επιφορτίσθηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση για συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις
Χθες, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.
Στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Αιγύπτου που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους απαντά η ελληνική κυβέρνηση, αποστέλλοντας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα τρία αεροπλάνα της ΠΑ αναμένεται να αναχωρήσουν στις 9 το πρωί από Ελευσίνα. Όπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν ανέρχονται στους 200.

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: