Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η «νέα Τούμπα» των 50.000 θέσεων

Η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία που απασχολούν τους υποψήφιους επενδυτές. Απολύτως λογικό, κι αυτό ακριβώς το θέμα έθεσε πολύ καιρό νωρίτερα ως βασική προτεραιότητα του Οντάι Αλ Σαμαρί και των επενδυτών που εκπροσωπεί ο διακεκριμένος νομικός Λάμπρος Μαργαρίτης όταν είχε μιλήσει εκτεταμένα στο "GOAL".



Και το ίδιο ακριβώς επανέλαβε και χθες, όταν με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό FM100 έκανε λόγο για οριστική απόφαση κατασκευής νέου γηπέδου, σε περιοχή μάλιστα διαφορετική από αυτήν που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Τούμπας. Επίσης λογική ως απόφαση, από τη στιγμή που αυτός που αναλαμβάνει την πλειοψηφία των μετοχών μιας ομάδας μπορεί να αποφασίσει και τι θα κάνει με το νέο γήπεδό της, πολύ περισσότερο εάν έχει την οικονομική δυνατότητα και τον τρόπο να το κατασκευάσει μόνος του, θέλοντας μάλιστα να αποφύγει και τις μεγάλες δυσκολίες που μπορεί να έχει το γηπεδικό στην ίδια τοποθεσία, δηλαδή στην Τούμπα.

"Το θέμα του γηπέδου είναι λεπτό, γιατί υπάρχει ο κόσμος και ο Ερασιτέχνης. Δεν έχουμε μιλήσει και επίσημα με τον Ερασιτέχνη για να ακούσουμε και τις απόψεις του. Εχει εντοπιστεί χώρος, μέσα στη Θεσσαλονίκη, νομίζω κοντά στο νοσοκομείο ''Παπαγεωργίου'', το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κόσμο και η χωρητικότητά του θα είναι κοντά στις 50.000 θέσεις. Μιλάμε πάντα για καινούργιο γήπεδο. Η πλευρά των επενδυτών δεν αγοράζει το γήπεδο του ΠΑΟΚ" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρίτης. Η σκέψη για κατασκευή νέου γηπέδου δεν ειπώθηκε για πρώτη φορά. Το είχε πει και παλαιότερα ο κ. Μαργαρίτης μιλώντας στο "Goal".
Ωστόσο, αυτήν τη φορά μίλησε για συγκεκριμένη περιοχή κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει αρκετή συζήτηση, η οποία όμως γίνεται πιο εύκολη εάν εμφανιστούν και τελειώσουν τη συμφωνία οι υποψήφιοι επενδυτές. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μαργαρίτης μετέφερε και την προσωπική του εκτίμηση για θετική έκβαση στις συζητήσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και των επενδυτών στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Την επόμενη Δευτέρα, άλλωστε, 10 Ιανουαρίου, ξεκινά και το καθοριστικό δεκαήμερο, το οποίο και με την πρώτη τους επίσημη τοποθέτηση στόχευσαν οι επενδυτές ως το χρονικό σημείο όπου όλα θα ξεκαθαρίσουν και με τη δημόσια τοποθέτησή τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται (και με την τελευταία παράταση που αποφασίστηκε) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ , μέσω της συμμετοχής στην οποία είναι δυνατή και ουσιαστικά ξεκάθαρη η παρουσία τους στην ομάδα μέσω της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.
Σφιχτή πολιτική
Την ώρα που τα... πετροδόλαρα των υποψήφιων επενδυτών μπορεί να μην έχουν φανεί ακόμη, αλλά εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να... χορεύουν πάνω από την Τούμπα και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ακολουθεί την πιο σφιχτή οικονομική πολιτική από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα.
Ποτέ άλλοτε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στα οποία είναι στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είχε παρθεί απόφαση για τέτοια πολιτική στο θέμα των μεταγραφών (πρώτα θα φύγουν παίκτες και μετά θα ενισχυθεί η ομάδα) και η οποία να τηρήθηκε σε τέτοιο βαθμό. Βεβαίως, είναι ακόμη στο ξεκίνημά της η μεταγραφική περίοδος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κινείται ως τώρα ο ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρος και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ομάδα που περιμένει ότι σύντομα θα αλλάξει δραματικά και προς το καλύτερο η οικονομική της κατάσταση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι επιφυλακτικός. Για αυτό και από κάποιο σημείο και μετά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ζήτησε να κρατηθούν αποστάσεις από την υπόθεση, περιμένοντας απλά να φανούν οι προθέσεις των επενδυτών μέσα από πράξεις και ταυτόχρονα παίρνει τα μέτρα του για κάθε ενδεχόμενο.
Ο ρόλος του προέδρου
Το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν για τον ΠΑΟΚ οι Αραβες επενδυτές είναι πενταετούς διάρκειας. Αυτό είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή και χθες ο κ. Μαργαρίτης υποστήριξε ότι το έχει ήδη στα χέρια του. Επανέλαβε την πρόθεση που υπάρχει για την παραμονή του Θοδωρή Ζαγοράκη στην ομάδα, αλλά προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί η θέση που θα έχει, εάν και εφόσον κλείσει η συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μνημόνιο συνεργασίας οι επενδυτές θέλουν να έχουν τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο της εταιρείας, της οποίας θέλουν να αποκτήσουν το 67%, αφήνοντας τις υπόλοιπες αποφάσεις στον Θοδωρή Ζαγοράκη. Αυτό ακριβώς είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί όπως έχει αναφέρει ήδη το «Goal», στο παρόμοιο επιχειρηματικό πλάνο που εφάρμοσαν στη Μάλαγα, εκπρόσωποι που έχουν σχέση και με τα δύο funds, επέλεξαν άλλο δρόμο.
Και όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, κυρίως με όλα όσα άρχισαν να ακούγονται από χθες, ακόμη και για πιθανή μετακίνηση της ομάδας του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο (αλήθεια, πόσο εφικτό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο), αποφάσεις δηλαδή που δεν μπορούν να παρθούν τόσο εύκολα.
Η κρίσιμη εβδομάδα
Για σήμερα ήταν αρχικά προγραμματισμένη η επιστροφή του Οντάι Αλ Σαμαρί στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος των επενδυτών που ενδιαφέρονται για τον ΠΑΟΚ είναι πιθανό να καθυστερήσει για λίγες ημέρες την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πάρει και την οριστική απόφαση για το τι θα γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα ξεκαθαρίσει μία και καλή και τις προθέσεις που υπάρχουν, αλλά κι αν τελικά θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Και οι δύο πλευρές, άλλωστε, δεσμεύτηκαν για δημόσιες τοποθετήσεις και συνέντευξη Τύπου που θα ξεκαθαρίσει ό,τι έχει συμβεί, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Αναδημοσίευση από sentragoal.gr
Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: