Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

"ΣΦΑΓΗ" 9 ΣΦΑΓΕΙΩΝ


Το σφράγισμα 9 σφαγείων σε ολόκληρη τη χώρα αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη σχετική εντολή της υφυπουργού κ. Μιλένας Αποστολάκη. Πρόκειται για τα δημοτικά σφαγεία Χανίων, Αγιάς, Ληξουρίου, Καλαμπάκας, Μετσόβου, Αμφιλοχίας, Ερεσού, Θερμίου και το σφαγείο Χονδρογιάννη.
 Αιτία της απόφασης για επιβολή λουκέτου υπήρξε η σωρεία παραβάσεων των συνθηκών ασφαλείας και κυρίως υγιεινής, καθώς οι διαδικασίες λειτουργίας των σφαγείων παρέπεμπαν σε τριτοκοσμική χώρα.
Η ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στις συνθήκες λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, και έχει επανειλημμένα απειλήσει τη χώρα μας με επιβολή προστίμων χιλιάδων ευρώ ημερησίως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της χώρας προς τα διεθνώς ισχύοντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον φόβο έκδοσης ταξιδιωτικών οδηγιών προς τους ευρωπαίους επισκέπτες για μη κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας, αλλά και της απαγόρευσης εξαγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, κινητοποίησε το Υπουργείο, που έσπευσε να αναστείλει τις άδειες λειτουργίας των παραπάνω μονάδων. Επτά ακόμη μονάδες βρίσκονται στο κόκκινο, ωστόσο δόθηκε μία τελευταία ευκαιρία, καθώς βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές και τυχόν κλείσιμό τους θα σήμαινε καίριο πλήγμα στη χριστουγεννιάτικη αγορά των νήσων αυτών, που περιμένουν τις εορταστικές ημέρες για να ανανήψουν.
Η παρέμβαση του Υπουργείου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, και αποδεικνύει ότι υπάρχει μέριμνα για έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας, αυτόν της κτηνοτροφίας, που θα δοκιμαζόταν και θα δεχόταν τη χαριστική βολή, με την πιθανή επιβολή εξευτελιστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, επιβάλλεται εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων, έως ότου η κατάσταση στον εν λόγω κλάδο να εξομαλυνθεί πλήρως και να τηρούνται, έστω, οι στοιχειωδέστερες των προϋποθέσεων υγιεινής...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: