Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ


Με μειωμένους ρυθμούς βαίνει η αποψίλωση και καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Υπουργού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2010, αποψιλώθηκαν και αξιοποιήθηκαν περί τα 6450 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους.
Η έκταση αυτή αντιστοιχεί περίπου στην έκταση της Κρήτης!!! Και για όσους θα σπεύσουν να πουν ότι δεν μπορεί κανείς να επιχαίρει για αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, αξίζει να υπομνησθεί ότι πρόκειται για το μικρότερο νούμερο της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα 2004 αποψιλώθηκε δάσος έκτασης 30000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο δηλαδή ο Λίβανος!!
Με τη δραστική αυτή μείωση, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο νούμερο των 5000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει θέσει ως ετήσιο όριο, και είναι φυσικό να δηλώνει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη. Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στη συστηματική δίωξη των παράνομων υλοτόμων, οι οποίοι δέχτηκαν επιπλέον πλήγμα από την παραχώρηση σε 300.000 άτομα τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να περιφρουρούν αποτελεσματικά το δάσος! Σημαντικό ρόλο έπαιξαν, επίσης, ο συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και η παρακολούθηση με δορυφόρο από την Αστυνομία των απειλούμενων εκτάσεων.
Πρόκειται σαφώς για ένα ελπιδοφόρο γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αμαζόνιος αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη και τυχόν καταστροφή του θα σημάνει την αρχή του τέλους για τον πλανήτη, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι τα νούμερα θα εξακολουθήσουν να σημειώνουν καθοδική τάση και τα έτη που ακολουθούν.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: