Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΒΡΥΧΗΘΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ


Bρυχηθμό κινδύνου εκπέμπουν οι τίγρεις. Το βασιλικό αυτό αιλουροειδές κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο συνολικά έχουν απομείνει περί τα 3200 ζώα, ενώ από τα 9 υποείδη, τα 4 έχουν ήδη εκλείψει.
Οι τίγρεις, οι οποίες στις αρχές του 20ού αιώνα αριθμούσαν περί τις 100.000 ζώα, κυριολεκτικά αφανίστηκαν από τους λαθροθήρες, οι οποίοι τις κυνηγούν για τη γούνα τους, που τιμάται περί τις 35000 δολάρια στη μαύρη αγορά, και τα κόκκαλά τους, που χρησιμοποιούνται ως αφροδισιακά και ως φάρμακα. Οι δεκατρείς χώρες, στις οποίες ζούν τα ελάχιστα εναπομείναντα ζώα, συνήλθαν στη Ρωσία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και πρότειναν δέσμες μέτρων, έτσι ώστε το είδος να σωθεί από τον αφανισμό. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μέτρα αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να διπλασιαστεί ο πληθυσμός τους μέχρι το τέλος του 2011, και παράλληλα, να επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές στους επιβουλευόμενους τα σπάνια αυτά ζώα.
Είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικό ότι οι κυβερνήσεις αυτές, και μάλιστα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς οργανισμούς, και υπό τη γενική επίβλεψη του ΟΗΕ προσπαθούν να σώσουν από τον αφανισμένα από τα ωραιότερα ζώα που κατοικούν στον πλανήτη. Και γενικότερα, να επανορθώσουν για το κακό που άλλα ζώα, τα πιο επικίνδυνα του πλανήτη, προξένησαν κατά τις δεκαετίες που πέρασαν. Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειές τους θα ευοδωθούν. Τα αποτελέσματα άλλωστε, θα φανούν σύντομα, από το αν θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις τίγρεις στο φυσικό τους περιβάλλον ή απλά σε βιβλία ζωολογίας...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: