Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, πριν από δύο χρόνια, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι από τα Προπύλαια της οδού Πανεπιστημίου.
Λίγο μετά τις 11:30 σταμάτησε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00. Το κέντρο της Αθήνας θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Τρίτης, ενώ η Αστυνομία έχει λάβει «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας διαθέτοντας 5.000 αστυνομικούς. Οι πορείες και οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη θα είναι τουλάχιστον 25 στην Αθήνα, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες 27 σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα το γεγονός  ότι το μεσημέρι στα Προπύλαια  θα συγκεντρωθεί  μεγάλος αριθμός  φοιτητών και μαθητών κάνει πιο  δύσκολο το έργο των αστυνομικών, καθώς  ίσως κάποιοι από τον  σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών  αλλά και συμπαθούντων προς τους χθεσινούς προσαχθέντες, αλλά και προς τα προφυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και του Επαναστατικού Αγώνα  να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συσκέπτονταν προκειμένου να διαμορφώσουν  «σχέδιο δράσης» που για άλλη μια φορά θα βασίζεται στο δόγμα της μηδενικής ανοχής. Σύμφωνα με απόλυτα  έγκυρες πληροφορίες, από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ στα μέτρα θα συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της Αττικής. «Σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσουμε το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην επέτειο του Πολυτεχνείου» λέει αξιωματικός της ΓΑΔΑ και προσθέτει: «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι δυνάμεις είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η  αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση». Έτσι από  το πρωί λαμβάνουν μέτρα χιλιάδες ένστολοι. Από αυτούς οι πλειονότητα  θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι  δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας). Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ, καθώς με αναμμένους τους «φάρους» περιπολούν σε κάθε δρόμο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας. Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται  αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και την πορεία που θα πραγματοποιήσουν οι διαδηλωτές. Τέλος, στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί, ενώ εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
Σχολιάζοντας τα κυκλοφοριακά μέτρα την ημέρα της επετείου, ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «πρωτοφανή μέτρα αποκλεισμού, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη θεωρούν τις ρυθμίσεις «επίδειξη αυταρχισμού». «Είναι σαφές ότι οι ακραίες αυτές ρυθμίσεις καθιστούν την πόλη μας θύμα των χολιγουντιανών επικοινωνιακών παιχνιδιών της κυβέρνησης που συμπεριφέρεται ουσιαστικά ως τσιφλικάς. Οι αναγκαίες ρυθμίσεις της ζωής της πόλης δεν μπορεί να υποτάσσονται στους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης» αναφέρει η κοινή ΣΥΡΙΖΑ-Ανοιχτή Πόλη. Σε ανάλογο ύφος η ανακοίνωση του ΣΥΝ: «Ο πρωτοφανής αποκλεισμός μεγάλων περιοχών του κέντρου της Αθήνας από τις αστυνομικές αρχές έχει διπλό στόχο: Κατ’ αρχήν να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις. Επίσης, μέσω της αδικαιολόγηης ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες του κέντρου, επιχειρεί να προκαλέσει φαινόμενα αγανάκτησης και δυσφορίας ενάντια στους διαδηλωτές».

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: