Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κάτω από την επιφάνεια είμαστε όλοι ίσοι...

Πριν από μερικές ημέρες, ο 30χρονος Τόλης Μουμτζόγλου, ένας συνάνθρωπός μας με αναπηρία των κάτω άκρων, βίωσε τη μαγεία της αυτόνομης κατάδυσης, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Νεκτάριου Κατριβέση.
«Το να βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνεια σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας είναι ένα συναίσθημα το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε μπορεί κανείς να νιώσει», περιγράφει την εμπειρία του. «Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είμαστε όλοι ίσοι», συμπληρώνει.



 Αθλητής εδώ και χρόνια, ο Τόλης παίζει μπάσκετ με αμαξίδιο, είναι μέλος της Εθνικής μας Ομάδας και έχει θητεύσει και στην Ιταλία, αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της χώρας. Έφτασε μάλιστα με την ομάδα της Ρόμα στον τελικό του Κυπέλλου. Σήμερα αγωνίζεται με την ομάδα των Χανίων της Κρήτης. Με τις ευκαιρίες στην Ελλάδα να μειώνονται, λόγω της κρίσης, αλλά και της νοοτροπίας που επικρατεί, ίσως το εξωτερικό να είναι η μόνη διέξοδος, όπως και για δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας: «Το σκέφτομαι να ξαναφύγω, τα πράγματα δεν πάνε καλά εδώ».

Η αυτόνομη κατάδυση ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, την οποία σύντομα θα επαναλάβει: «Πάντα πίστευα ότι θα ήταν κάτι το οποίο θα μου άρεσε γιατί όταν βρίσκεσαι στο βυθό είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα άλλο κόσμο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν της στεριάς», λέει και συνεχίζει: «Ένιωσα ένα συναίσθημα ελευθερίας και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να δοκιμάσουν έστω και μια φορά την κατάδυση».

Ο Τόλης έχει βιώσει διακρίσεις, λόγω του ότι αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες, αλλά δεν πτοείται: «Ρατσισμός δεν είναι μόνο τα περίεργα βλέμματα, ιδίως σε πόλεις της περιφέρειας, αλλά ακόμα και το ότι δεν υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια ή τα κτίρια και δεν μού επιτρέπεται να κινούμαι ελεύθερα. Το θέμα όμως είναι να μην το βάζεις κάτω, να διεκδικείς τα δικαιώματά σου και να απαιτείς καθημερινά όσα σού ανήκουν».

Η λύση, πιστεύει ο Τόλης, βρίσκεται στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης: «Όσα περισσότερα μαθαίνει κάποιος για τους ΑΜεΑ, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται τον αγώνα που κάνουμε καθημερινά. Η κινητική δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αν υπάρχουν οι υποδομές. Χρειάζεται ψυχή και ενθάρρυνση, ιδίως για τις πιο μικρές ηλικίες, έτσι ώστε να μην κλείνονται σε τέσσερις τοίχους, αλλά να βγαίνουν έξω και να κυνηγούν το όνειρό τους. Ίσως δεν έχουμε αξιοποιήσει τη δύναμη της τηλεόρασης, έτσι ώστε να μάθουν όλοι ότι δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που αξίζουμε. Η περισσότερη ενημέρωση είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση στην κοινωνία, ιδίως για τα παιδιά».

Ο Τόλης κάνει δραστηριότητες που τον φέρνουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και συστήνει ανεπιφύλακτα σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες να μην απομονώνονται: «Να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, χωρίς να φοβούνται. Να ασχολούνται με τον αθλητισμό και με οτιδήποτε άλλο τους δίνει χαρά και να βλέπουν πάντα την αισιόδοξη πλευρά της ζωής όσο δύσκολο και αν έχει γίνει αυτό στις μέρες μας».

Οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν και ευκαιρία για την ανάπτυξη φιλικών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων.
 

Μέσα από το blog wheelchairinaction.blogspot.com και την ιστοσελίδα www.disabled.gr μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες που έχουν γίνει, αλλά και εκείνες που προγραμματίζονται, γιατί όπως λέει ο Τόλης «συμμετοχή και αισιοδοξία είναι τα κλειδιά για μια καλύτερη ζωή, είτε είσαι ανάπηρος, είτε όχι». 


Αναδημοσίευση από: pierrekosmidis.blogspot.com

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: