Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

H νίκη ήρθε από την άμυνα

Πολλές φορές ακούμε και διαβάζουμε από συνάδελφους δημοσιογράφους πως μια ελληνική ομάδα αγωνιζόμενη στην Ευρώπη χρειάζεται πολύ να κρατά το μηδέν στην άμυνα έτσι ώστε να τα καταφέρει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Απόδειξη είναι το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μαρσέιγ, όπου η ελληνική ομάδα κράτησε το μηδέν στην άμυνα και ψάχνοντας έντονα το γκολ στο τέλος του αγώνα ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα παίρνοντας ένα πολύτιμο διπλό στην πόλη της Γαλλίας.


Αν θυμηθούμε τα φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Champions League μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως το κλειδί για να φτάσει στην νίκη είναι το να κρατάει το μηδέν στην άμυνα, κάτι που έγινε και χθες. Την πρώτη αγωνιστική, οι Πειραιώτες φιλοξένησαν την Μαρσέιγ στο Γ. Καραϊσκάκης, σε ένα ματς το οποίο οι πρωταθλητές σαφώς και δεν ήταν έτοιμοι αγωνιστικά αφού δεν είχαν επίσημα ματς στα πόδια τους. Το 0-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, με τους γηπεδούχους να μην καταφέρνουν να βρουν τρόπο να φέρουν το παιχνίδια στα ίσια ή ακόμα και να γυρίσουν πλήρως το σκορ.

Στην δεύτερη αγωνιστική, η Άρσεναλ ήταν γηπεδούχος και ο Ολυμπιακός πήγε να παίξει ένα ματς, το οποίο σίγουρα δεν περίμενε να πάρει κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε από την κακή άμυνα της ελληνικής ομάδας, η οποία δέχθηκε δύο παιδικά γκολ μόλις στα πρώτα 20 λεπτά. Το καλό παιχνίδι που ακολούθησε από πλευράς Ολυμπιακού δεν ήταν αρκετό για να δώσει βαθμό ή βαθμούς στους ερυθρολεύκους, οι οποίοι γνώρισαν την ήττα με σκορ 2-1.

Η επόμενη αγωνιστική κόντρα στην Ντόρτμουντ στο Γ.Καραϊσκάκης αποτελεί την εξαίρεση από το θέμα του κειμένου μου, αφού ο Ολυμπιακός δέχθηκε γκολ από τους Γερμανούς όμως με σωστή επιθετική λειτουργία αλλά προσοχή στην άμυνα μετά το γκολ, έφτασε σε μια άνετη νίκη με το σκορ να σταματά στο 3-1.

Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν επαναλήφθηκε και στην Γερμανία, όπου πάλι οι Γερμανοί πέτυχαν γκολ, κάτι το οποίο τους οδήγησε σε μία πολύ σημαντική νίκη. Όμως, αν θυμηθεί κανείς το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί εύκολα να καταλάβει πως αν το συγκρότημα του Βαλβέρδε είχε κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, σίγουρα θα είχε γυρίσει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της άλλον έναν πολύτιμο βαθμό που σήμερα ίσως της έδινε το βήμα παραπάνω για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ευτυχώς για την ελληνική ομάδα, το χθεσινό ματς πήγε όπως όλοι περίμεναν, μιας και ο εξαιρετικός Ολυμπιακός πάτησε κάτω την Μαρσέιγ και θα μπορούσε σαφέστατα να έχει πετύχει τουλάχιστον άλλα  δύο τέρματα, μετά τις ευκαιρίες των Μιραλάς και Χολέμπας. Τέτοια εμφάνιση πρέπει να έχει και κόντρα στην Άρσεναλ στο Φάληρο σε δεκατέσσερις μέρες, κρατώντας ως πρώτο του στόχο το μηδέν στην άμυνα αν θέλει να καταφέρει κάτι που ίσως μετά τις πρώτες αγωνιστικές των ομίλων δεν περίμενε κανένας. Καλή άμυνα και δυνατή προσπάθεια. Έτσι θα τα καταφέρει...

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: