Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΧΥΤΡΑ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ


Kρίσιμη για τον τομέα της Παιδείας και για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους μήνες που έρχονται, αποτελεί η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Χιλιάδες νέοι και φοιτητές συμμετέχουν σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλλητήριο που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στις 9 το βράδυ θα υπάρξει συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, καθώς οι φοιτητές αντιτίθενται στις προτεινόμενες αλλαγές που προτίθεται να περάσει η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει δηλώσει ότι η πρόσκληση στο διάλογο ισχύει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, με μηδενική ωστόσο ανταπόκριση. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες σχεδόν τις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, και το κύμα των καταλήψεων αναμένεται να γιγαντωθεί, καθώς οι κλειστές σχολές μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται. Η φοιτητική κοινότητα αντιδρά και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί τις προθέσεις του Υπουργείου, στις οποίες περιλαμβάνονται η δραστική περικοπή των κονδυλίων προς τα Πανεπιστήμια, γεγονός που θα τα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς και η κατάργηση ολόκληρων τμημάτων, που θα φέρει στο δρόμο χιλιάδες σπουδαστές. Επιπροσθέτως, η πρόθεση αντικατάστασης του πτυχίου με ένα είδος φακέλου ατομικών προσόντως καταγγέλουν ότι οδηγεί στην άνευ άλλων εξατομίκευση των σπουδών των φοιτητών, ενώ η επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διοίκηση των πανεπιστημίων παρακάμπτει τόσο τις πρυτανικές αρχές, όσο και τους φοιτητικούς συλλόγους, καθώς τη θέση πρυτάνεων θα μπορούν να καταλαμβάνουν ακόμη και προσωπικότητες από το εξωτερικό, ξένες προς την ελληνική πραγματικότητα.
Βέβαια, στον αγώνα αυτό οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους. Ήδη, οι διδάσκοντες του ΕΜΠ προχωρούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή σε αποχή από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας έτσι δυναμικά στις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Λαύριο, όπου οι πρυτάνεις αναμένεται να απαιτήσουν την απόσυρση του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, καθώς το θεωρούν ως όχημα για την παραβίαση βασικών ακαδημαϊκών αρχών, καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και θίγει τον χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κατάσταση, όπως διαπιστώνουμε, είναι κυριολεκτικά κρίσιμη. Ο νέος νόμος πρόκειται να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και να καταλύσει πράγματα που όλοι μας είχαμε ως δεδομένα. Επιβάλλεται, συνεπώς, η αντίδραση απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές και το ενθαρρυντικό είναι ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα σύσσωμη έχει αντιταχθεί σε αυτές. Σε αυτή επιβάλλεται να σταθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αρωγοί και να παλέψουν για τη διατήρηση κάποιων θεμελιωδών κεκτημένων, τα οποία δεν πρέπει να ανατραπούν...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: