Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΕ


Ξεκινάει σήμερα η πρώτη από το 1999 Σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο Καζακστάν, με τη σκιά των διαρροών του Wikileaks να πλανάται βαριά πάνω από τις αφίξεις των ξένων ηγετών, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα Αστάνα.
Πρώτη σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή του Υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ότι η χώρα του προτίθεται να μειώσει τα αποθέματά της σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο μέχρι και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Πυρηνικών Δυνάμεων το 2012, στην οποία προσκλήθηκε από τη Βόρειο Κορέα. Τις δηλώσεις αυτές χαιρέτισε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπάθησε ταυτόχρονα ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει τις διαρροές χιλιάδων εγγράφων στο Wikileaks, που οδηγεί την κυβέρνηση της χώρας σε τριγμούς, και προκαλεί την έκρηξη οργής δεκάδων χιλιάδων πολιτών της. Επιπροσθέτως, ζήτησε την αύξηση και ένταση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, έτσι ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει δυναμική.
Στη χαμένη δυναμική του Οργανισμού αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επεσήμανε ότι για να επιτελέσει τους στόχους του απαιτείται εκσυγχρονισμός και συντονισμός στη δράση του. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΕ ιδρύθηκε πριν από 40 ακριβώς χρόνια για να βοηθήσει στην προσέγγιση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα αποτελείται από 56 κράτη-μέλη, τα οποία αναζητούν τρόπους αναβίωσης της δράσης τους μέσω της δημιουργίας έων στόχων, όπως την ενεργότερη δραστηριοποίηση του Οργανισμού στο Αφγανιστάν, την οποία μετ' επιτάσεως ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον, ή την εμπλοκή στον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που αποτελεί κάρφο στον οφθαλμό της υπερδύναμης.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: