Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι μισοί γερμανοί επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Σχεδόν οι μισοί γερμανοί πολίτες επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, 5 Ιουνίου, στο γερμανικό περιοδικό Stern.


Συγκεκριμένα, το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας μας από τη νομισματική ένωση, ενώ μόλις το 39% εξέφρασε την προτίμησή του για παραμονή της Αθήνας στο κοινό νόμισμα.

Εντυπωσιακή φαίνεται πως είναι η αντίθεση των γερμανών ψηφοφόρων σε ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, το 62% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ευελπιστεί σε συνέχιση της πολιτικής γραμμής που τηρεί έως τώρα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ το 59% σχολίασε ότι δεν κατανοεί τους Έλληνες που υποστηρίζουν κόμματα που πολιτεύονται κατά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η αντίθεση των γερμανών πολιτών σε τυχόν χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα αναμφίβολα ενισχύει τη θέση της κ. Μέρκελ, η οποία έχει δεχτεί σκληρή κριτική από Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους όσον αφορά την επιμονή της στα μονολιθικά μέτρα λιτότητας.

Παρά την άρνηση των περισσότερων γερμανών να αναλογιστούν χαλάρωση του προγράμματος δάσωσης της Ελλάδας, πολλοί εκδήλωσαν το φόβο τους για την απειλή που πηγάζει από την ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για το μέλλον της ευρωζώνης ως απόρροια της ελληνικής κρίσης. Το 29% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ ενώ το 6% γνωμοδότησε πως φοβάται πάρα πολύ.

Τέλος, το 65% των γερμανών σχολίασε ότι πιθανότατα θα μπορούσε να παραθερίσει με ασφάλεια στην Ελλάδα, ενώ το 32% δήλωσε ότι, επί του παρόντος, θα είχε επιφυλάξεις να επισκεφτεί ένα ελληνικό νησί για διακοπές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forsa, μεταξύ 30 και 31 Μαΐου, με τη συμμετοχή 1001 ανθρώπων.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: