Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Παρεμβάσεις για παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένους και ΑμεΑ


Παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στο επίκεντρο παρεμβάσεων που προωθούν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα έργα στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, ενώ θα ανεγερθεί μονάδα για παιδιά με σύνδρομο Down σε οικόπεδο που δώρισε ο δήμος Καλαμαριάς.


Ειδικότερα, σχεδιάζεται η ανέγερση κέντρου διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με σύνδρομο Down, σε τμήμα οικοπέδου, μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως και Πόντου. Το κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας θα είναι δυναμικότητας 51 ατόμων, ενώ στις οκτώ στέγες διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης θα φιλοξενούνται άλλα 16.

Η δημιουργία και λειτουργία των έργων αυτών θεωρούνται, άλλωστε, ιδιαίτερα κρίσιμες, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ατόμων με σύνδρομο Down και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης παροχής υπηρεσιών προς τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, τουλάχιστον τριάντα μονογονεϊκές οικογένειες (στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) με μέλη ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Τα γεγονός αυτό δημιουργεί ζητήματα φροντίδας των ατόμων με σύνδρομο Down, σε περίπτωση νοσηλείας ή απώλειας κάποιου γονέα.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης προωθεί την έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την επέκταση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Χαρίσειου Γηροκομείου. Το γηροκομείο βρίσκεται στα όρια της Άνω Τούμπας, δίπλα στα Νεκροταφεία της Μαλακοπής και κάτω από την Περιφερειακή Οδό και έχει δυναμικότητα 65 κλίνες, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα προγραμματική σύμβαση με τον Σύλλογο «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» για την εκτέλεση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και επαγγελματικής κατάρτισης Α.Μ.Ε.Α. της «Μέριμνας του Παιδιού».

Σκοπός της σύμβασης θα είναι ακριβώς η μέχρι τώρα δραστηριότητα του Σωματείου και κυρίως η εφαρμογή προγράμματος πρώιμης διάγνωσης, συμβουλευτικής στήριξης και ενημέρωσης των οικογενειών των αναπήρων ατόμων, παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής αποκατάστασης, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης. Απώτερη επιδίωξη θα είναι η λειτουργική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: